Ролковите вериги са гаранция за дълга експлоатация на всяка машина

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

ролкови вериги
2.9

В съвременната индустрия в устройството на различни машини и съоръжения особено важна роля играят така наречените задвижващи вериги. Задвижващите вериги представляват една гъвкава метална връзка, която свързва задвижващите валове. Валовете са елементите, които придават въртящ момент и задвижват веригата.  Задвижването става посредством захващане на звената на веригата със зъбците на задвижващите валове.

 

Особено разпространени днес са така наречените ролкови вериги. Те са доста по-сложни от обикновените. Докато обикновените вериги директно захващат зъбците на водещия вал, при използваните ролкови вериги имаме допълнителни въртящи се елементи, наречени ролки. Всъщност тези вериги имат доста сложно устройство, което обаче води до голяма ефективност и дълъг експлотационен живот. Всички ролкови вериги имат един основен принцип на действие. Идеята е с този вид задвижващи ролкови вериги да се намали триенето между звената на веригата и зъбците на задвижващия вал. За тази цел звената на ролковите вериги се състоят от външни и вътрешни пластини. Пластините са занитени за оси, наречени валяци. Върху валяците има специални втулки, които са вградени преди самото занитване, а върху втулките са поставени специфичните ролки. Свободно въртящите се ролки са основният възлов елемент при всички видове ролкови вериги. Ролките не позволяват свързващите звената на веригата оси директно да се захващат от водещия вал. С помощта на тези въртящи се сегменти се избягва триенето при съприкосновение на верига и валове. Това е много важно, защото при задвижващия тип вериги, триенето е непрекъснат процес и те са подложени на големи натоварвания. Затова, когато в една машина се използват ролкови вериги, това е гаранция за по-дълга експлоатация както на веригата, така и на съответната машина или съоръжение.

 

Ролките са наистина едно революционно изобретение, защото те позволяват по-големи и продължителни натоварвания при работа на машините. Ролковите вериги успешно заместват остарелите ремъчни предавки, които лесно се амортизират, повреждат и късат. Този вид задвижващи вериги може да има и по-сложно устройство, което включва няколко реда звена с ролки. В практиката са разпространени едноредови, двуредови и дори триредови ролкови вериги. Сложността на една ролкова верига зависи от въртящия момент, който се придава, големината на задвижващия вал и натоварването на една машина или двигател. При използването на ролкови вериги също има някои проблеми и слабости. Поради по-сложното си устройство ролковите вериги трудно се сменят. Те са съставени от най-различни сегменти, като пластини, нитове, оси, втулки и ролки. Затова, когато имаме някакво изхабяване и изтриване на метала на определено звено, смяната не е никак лесна. Обикновено се изискват специални познания и подготовка. Освен това за смяна на повредена ролкова верига се изисква и определен инструментариум. Понякога се налага да се действа по-грубо, като веригата се среже с чук и длето или флекс. Много важно е монтираните ролкови веригиhttp://koptchev.com/verigiBG.htm да не са пренатегнати, да има определена степен на допустимо провисване, но затова е необходимо да се намери точният баланс.