Плюсове и минуси на турбо колите

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

ремонт на турбо
5

Турбото е ефективна система за повишаване на мощността на двигателя. Освен това то осигурява икономия на гориво и понижава токсичността на отработените газове. При турбото въздухът в цилиндрите на двигателя се подава под налягане за сметка на използването на енергията от отработените газове. То може да бъде използвано както при бензинови двигатели, така и при дизелови. Най-ефективно е обаче турбото при колите на дизел.

Като при всяко друго нещо в живота, използването на турбо върви ръка за ръка с положителни и негативни специфики. От водача на автомобила зависи на кои ще отдаде по-голямо значение.

Една от причините, поради които не се препоръчва поставянето на турбо на бензинови двигатели, е възможността от настъпване на детонация, която е свързана с рязкото увеличаване на въртенето на двигателя, а също така и на високата температура на отработените газове и съответното нагнетяване на турбонагревателя.

Принцип на работа на турбото

Работата на системата на турбото е базирана на използването на отработените газове. Последните задвижват турбинното колело, което чрез вала на ротора върти компресорното колело. То на свой ред сгъстява въздуха и го нагрява в системата. Нагрятия при свиването въздух се охлажда в интеркулера и постъпва в цилиндрите на двигателя.

Турбото няма твърда връзка с коленчатия вал на двигателя. Поради това ефективността на работата на системата зависи от броя на оборотите на двигателя. Колкото по-високи са оборотите на мотора, толкова повече е енергията от отработените газове, по-бързо се върти турбината, повече сгъстен въздух постъпва в цилиндрите на двигагеля.

Минусите на двигателя с турбо

Разбира се, поставянето на турбо има и своите минуси. Сред негативните особености следва да се отбележат от една страна задържането на увеличаването на мощността на двигателя при рязко натискане на педала на газта – турбояма. От друга – рязко увеличаване на налягането в турбото след преодоляването на турбоямата.

Трябва да подчертаем дебело също така, че турбините изискват използването на специални моторни масла и строго спазване на препоръчителните от производителя срокове за обслужване. Задължителен е въздушният филтър.

Друг недостатък на турбото е чувствителността към износване на буталата. Увеличаването на налягането на картерните газове осезаемо понижава ресурса на турбината. При продължителна работа в такива условия настъпва „маслен глад“ и чупене на турбокомпресора. Повреждането на този агрегат е способно напълно да извади извън строя целия двигател.

Ако се стигне до ремонт на турбото трябва да се обърнете към турбо сервиз. В страната е пълно с такива но е важно да изберете някой който си разбира от работата и има дългогодишен опит. Един такъв може да намерите този сайт http://turboforce-bg.com/