Резистори – всичко, което не знаете за тях

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

резистори
4.3

От всички електронни компоненти, може да се каже, че резисторите са най-често срещани и най-често използвани. Резисторите са в основата на всяка електрическа верига. Много хора наричат резисторите съпротивления, като това е и основната задача на този компонент. Резисторите в общи линии оказват съпротивление, което варира според характеристиките им, на токът, който протича през тях. Приложенията на един резистор са многобройни и в днешно време е невъзможно да намерите електронно устройство без такива компоненти.

Няколко резистора могат да бъдат свързани заедно в различни успоредни комбинации, за да се направи мрежа от резистори, която да служи за намаляне на волтажа, ограничаване на тока в дадена верига или нещо друго.

Резисторите са пасивни електронни елементи и носят това име, защото не са източник на енергия и не служат за усилването на такава. Вместо това, резисторите намалят волтажа на тока преминаващ през тях. В следствие на това се губи електрическа енергия под формата на топлина.

Има хиляди различни видове резистори, които биват произвеждани в различни форми и по различен начин. По такъв начин хората могат да избират резистори според това дали тяхната точност и характеристики са подходящи за дадено приложение. Също така се произвеждат и обикновени резистори, които са подходящите за повече видове приложения, където техните характеристики не са от чак толкова голямо значение.

Някои от наи-често срещаните характеристики на един резистор могат да бъдат температурен коефициент, шум, волтаж и други като например здравина и размер. Въпреки, че повечето резистори са изключително малки, съществуват и по-големи резистори, създадени за по-специални приложения.

Ето някои типове резистори, за които е добре да знаете:

1. Карбонови резистори

Карбоновите резистори са най-популярният тип резистори на пазара. Те са евтини и могат да се използват за много различни приложения. Техният съпротивителен елемент се състои от смес от карбонов прах или графит и керамична пудра. Въпреки, че карбоновите резистори се използват толкова често, те не се славят с голяма прецизност. За проекти, които изискват по-голяма доза прецизност може да се използват металослойни резистори.

2. Металослойни резистори

За направата на металослойните резистори обикновено се използва покритие от чисти метали като никел. Съпротивлението на един такъв резистор се променя с увеличаване на дебелината на металното покритие. Металослойните резистори са много по-устойчиви на високи температури от карбоновите резистори и шумът, който произвеждат също е по-тих. Освен това, металослойните резистори са много подходящи за приложения, в които се използват високи честоти или радио честоти.

Да изберете резистор, често е много по-лесно отколкото изглежда. Въпреки, че има много различни видове, карбоновите и металослойните резистори най-вероятно ще бъдат подходящи за вашият проект. Ако не сте сигурни какъв точно резистор ви е необходим, можете да се обърнете към експертите в магазина, от който пазарувате. А тези резистори се намират изключително лесно онлайн. В сайтове като vikiwat.com има огромно разнообразие, а онлайн пазаруването обикновено е много по-евтино от посещаването на специализирани магазини.