Всичко, което трябва да знаем за рак на черния дроб

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

рак на черния дроб
4.3

Според последни данни рак на черния дроб е болестта, заемаща четвърто място като причина за смърт. Тази статистика кара всеки един от нас да се замисли как можем да се предпазим и какво всъщност помага на тази болест да възникне и да се развие.

Специалистите са открили няколко от най-честите причини за рак на черния дроб. Те включват: чернодробна цироза, постоянна злоупотреба с алкохол или действие на екзогенни токсични вещества.

Съществуват няколко вида рак на черния дроб, познати още като макроскопски: мултицентрично-нодуларен, който се характеризира с множество туморни възли, туморен – представляващ голям единичен тумор, и дифузно-инфилтративен, който е най-рядко срещаната форма.

Всеки пациент, заболял от рак на черния дроб, трябва да знае, че симптомите се проявяват по различен начин. Те зависят от вида на заболяването, неговото разпространение и стадия.

Предимно при наличие на рак на черния дроб се наблюдават намаляване на апетита и теглото, намалена работоспособност, чувство за умора, гадене и повръщане. При много пациенти се наблюдава и промяна на цвета на кожата.

При много от заболелите от рак на черния дроб се наблюдава появата на асцит, което представлява набиране на течност в коремната кухина. 

Много често заболяването води до различни усложнения. При различните пациенти те се проявяват по различен начин, но специалистите са забелязали няколко вида, които най-често се срещат.

Повишеното налягане пречи на нормалния поток на кръв в черния дроб, което води до разширени кръвоносни съдове. Те могат да се проявят като разширени вени, а понякога се оприличават на глава на медуза.

Много често при пациентите се наблюдава силно кървене. То може да се прояви както с кръв в изпражненията, така и с повръщане на кръв, което обикновено е придружено с чувство на слабост.

Рак на черния дроб нарушава очистителната функция на този орган, което води до натрупване на токсини в кръвта. Това води до трудна концентрация, безсъние, треперене на ръцете.

Нарушенията на кръвопотока към черния дроб в резултат на заболяването водят до застой на течности, които често се натрупват в коремната кухина. При пациенти, страдащи от асцит, се наблюдават силни болки в корема, гадене, повръщане и слабост.

При единичните тумори и тези намиращи се в един чернодробен дял се извършва частична резекция, при която се отстраняват и лимфните възли, намиращи се в близост до тумора.

При наличието на множествено тумори лекарите препоръчват да се извърши чернодробна трансплантация. Истината е, че все повече пациенти се подлагат на този метод за лечение на рак на черния дроб.

Макар все още да не е намерено чудотворното лекарство, което да може напълно да излекува рак на черния дроб, специалистите разработват един напълно нов метод, който атакува клетките и спира тяхното кръвоснабдяване - http://www.mikoterapia.bg.