Рак – една от главните причини за смъртност

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

0

Ракът е една от най-тежките болести за цялото човечество. Въпреки всички старания и проучвания, все още не сме съумели да открием лекарство за него. Още по-зловещото е, че напоследък е все по-разпространен не само като заболяване, но и като причинител на смърт.

 

Повечето хора губят битката с рака и се разделят с живота си – това е трагедия за самите тях, за техните близки и приятели. Всеки от нас познава хора, които са се борили с рака години наред. В моите спомени е една жена, която след успешна операция на рак на гърдата, продължи да живее и работи активно още 10 години. За съжаление, след това всичко се повтори и този път с печален край. Печален случай сред тези, които съм срещал, е с млада майка, заболяла от рак на кръвта. С много смелост и сила тази жена се бори с рака десет години и на практика успява да отгледа децата си, които все пак накрая я губят твърде рано. Всеки ден новините и медиите ни сблъскват и с редица случаи на известни хора, които воюват срещу тази коварна болест. Пресен пример е президентът на Венецуела Уго Чавес, който приключи живота си само на 58 години. Известната филмова звезда Майкъл Дъглас страда от рак на гърлото, който е преодолян, звездата Анжелина Джоли отряза и двете си гърди, за да предотврати наследствена обремененост от рак на гърдата.

 

В България хората считат, че в много случаи ракът на каквото и да е лечим, но условията в страната и ниското качество на здравеопазването не дават шанс на жертвите на тази зловеща болест. Това е и така и не е така. Не са един и двама хората, които се излекуват от от рак на органите си тук, в България, както и не са един и двама и тези, които разполагат с огромни финансови възможности, но това не може да им помогне да оцелеят. Все пак трябва да се признае, че лекарствата за онкоболни в България за рак на различни видове органи, не достигат, че здравеопазването ни като цяло е недофинансирано и че с повече финансови средства може да бъде спасен живота на много повече хора, болни от рак на каквото и да е.

 

Вече покойната Теодора Захариева, която осъди Министерството на здравеопазването за лошата му политика спрямо онкоболните, беше болна от рак на гърдата и накрая загуби битката не с чиновниците, но със заболяването. В същото време една от жените, които оглавяват неправителствена организация на онкоболните – Евгения Адарска, продължава да се бори за тяхната кауза и е успяла да преодолее същото заболяване. Въпрос на късмет, ще кажат, някои, въпрос на съдба, ще кажат трети, въпрос на дух...Никой не знае със сигурност.

 

При жените за основна причина за смъртност се счита рак на гърдата. Също много коварна разновидност на болестта и за жалост няма как да бъдем застраховани. Ракът на гърдата засяга жлезната тъкан. Ако бъде открит в достатъчно ранен стадий, лечението на рака на гърдата е съвсем възможно и реално. Обикновено целта е да се премахне изцяло туморното образование. За да го открием, добре е също да посещаваме редовно профилактични прегледи или пък сами да извършваме нещо подобно вкъщи. Има много начини за борба с рака на гърдата, надяваме се медицината днес да успее да ги направи още по-ефективни. Съществуват и организации за борба с рак на гърдата, всеки може да се включи в тях и да подкрепи по различни начини борещите се с коварното заболяване.

 

Рак на белия дроб е най-разпространената ракова диагноза сред мъжете според статистики. Представлява злокачествено образование, което бързо се разраства и засяга все повече здрави клетки не само в белия дроб, но и из цялото тяло. Смята се, че основна причина за рак на белия дроб е тютюнопушенето, но въпреки това има хиляди непушачи, които се разболяват. Най-коварното при рака на белия дроб е, че при възникването на първите симптоми в много от случаите вече е прекалено късно за лечение. Ако обаче се открие в първата си фаза (което обикновено се случва съвсем случайно), то шансът за оцеляване на пациентите се увеличава почти до петдесет процента. Ето защо е важно да провеждаме поне няколко пъти в годината профилактични прегледи.