От какво се прави домашната ракия?

Популярни

диодна лазерна епилация

Диодна лазерна епилация - ефикасна ли е, колко струва и колко сесии са необходими?

Всичко, което трябва да знаете за диодната лазерна епилация: какво представлява? Боли ли?

черна кухненска мивка и светъл плот

 Какво е важно да знаете преди да купите кухненска мивка?

Ремонтът или освежаването на кухнята често са свързани и с подмяната на кухненската мивка.

Усмихни се красиво

Усмихни се красиво

Проучванията показват, че правилната и красива усмивка помага на хората да бъдат не само по-...

бормашина

Ръководство за начинаещи за използване на бормашина

Бормашината може да ви изглежда като един от онези инструменти, които се използват само от...

Бебешката количка, която има всичко

Бебешката количка, която има всичко

Бебешката количка е едно от основните неща в списъка за покупки на родителите след раждането на...

домашната ракия
5

Домашната ракия е високо алкохолна напитка, произвеждана масово в страните от Балканския полуостров, където се счита за национална напитка. В България и викаме „ Ракия“, в Турция „Ракъ“, в Румъния и казват „Цуйка и парцуца“, а в Сърбия  правят „сливовица“ също като нас. 

 Ракията, колкото и да ни е чудно, идва при нас чрез турците. Преди това не сме знаели какво е ракия, а българите са пили предимно вино и медовина. Като дума идва от арабски език и значи „потя се“. Не случайно е забранена за мюсюлманите в тези горещи пустини. 

На ракията са посветени много песни и стихове, дори днес е налична шеговита стихосбирка за ракията наречена Алколирика, четенето на която е много подходящо за компания и на маса, 

 За производството й се използват основно селскостопански суровини: грозде (ферментирали гроздови джибри) и плодове от почти всички овощни видове, като ябълки, круши, сливи, джанки, кайсии и всичко, което се сетите.

По отношение на алкохолно съдържание разнообразието е в доста широки граници от 38 до 50 алкохолни градуса. В някой райони правят плодови ракии които са около 42-43 градуса, а в други обичат анасонлийка по 50 градуса. 

Различие съществува и в цвета (от безцветен до златист, понякога и в конячни тонове).

 Ароматът се дължи основно на изходната суровина и по - рядко на допълнително прибавени билки и други ароматични подправки.  Ароматни съединения се образуват и при ферментацията, дестилацията и отлежаването.

 Окончателният вкус, цвят и аромат се оформят по време на отлежаването, което до голяма степен зависи от съда, в който протича, от продължителността на процеса и от температурата.

 Домашната ракия има калорично съдържание приблизително около 90 килокалории на 100 грама.  Като съдържание тя се получава от етанол и вода. Поради тази причина не е добре да се прекалява с нея, защото се абсорбира много бързо от органите на човешкото тяло.

 Днес в страната навлязоха супер технологични казани за варене на ракия, където алкохола излиза над 90 %.  В подобен казан за ракия може да направите по-голямо количество питие за пиене, като краен продукт след смесването и с дестилирана вода. Дестилерията притежава единствения в България сертификат от произвоителля за условия най-близки до идеалните. Бутилираното в специална бутилка със специален етикет каччествено питие е чудесен подарък за всеки мъж. Ако се чудите какво да правите през уикенда, ето ви една идея. Разходете се до Габрово за да съчетаете приятното с полезното и пробвайте това технологично чудо за варене на ракия.