От какво се прави домашната ракия?

Популярни

Woman holding euro

Как да избегнем финансови капани при кредитиране?

В днешния динамичен свят кредитите са често срещан ...

Онлайн пазаруване на книги и музика: Как да намерим любимите си заглавия на изгодна цена

В днешния дигитален свят онлайн пазаруването на книги и музика се превърна в удобен и достъпен...

Българските езера: Огледала на планините

България, въпреки сравнително малката си територия, е благословена с разнообразие от езера,...

Канабиноидите в канабиса - какви са рисковете и ползите

В света на медицината и здравето, канабиноидите присъстващи в продуктите от канабис са предмет...

Античен театър Пловдив

Културните забележителности на България, които трябва да посетите

България е страна с богата история и култура, която е оставила след себе си множество...

домашната ракия
5

Домашната ракия е високо алкохолна напитка, произвеждана масово в страните от Балканския полуостров, където се счита за национална напитка. В България и викаме „ Ракия“, в Турция „Ракъ“, в Румъния и казват „Цуйка и парцуца“, а в Сърбия  правят „сливовица“ също като нас. 

 Ракията, колкото и да ни е чудно, идва при нас чрез турците. Преди това не сме знаели какво е ракия, а българите са пили предимно вино и медовина. Като дума идва от арабски език и значи „потя се“. Не случайно е забранена за мюсюлманите в тези горещи пустини. 

На ракията са посветени много песни и стихове, дори днес е налична шеговита стихосбирка за ракията наречена Алколирика, четенето на която е много подходящо за компания и на маса, 

 За производството й се използват основно селскостопански суровини: грозде (ферментирали гроздови джибри) и плодове от почти всички овощни видове, като ябълки, круши, сливи, джанки, кайсии и всичко, което се сетите.

По отношение на алкохолно съдържание разнообразието е в доста широки граници от 38 до 50 алкохолни градуса. В някой райони правят плодови ракии които са около 42-43 градуса, а в други обичат анасонлийка по 50 градуса. 

Различие съществува и в цвета (от безцветен до златист, понякога и в конячни тонове).

 Ароматът се дължи основно на изходната суровина и по - рядко на допълнително прибавени билки и други ароматични подправки.  Ароматни съединения се образуват и при ферментацията, дестилацията и отлежаването.

 Окончателният вкус, цвят и аромат се оформят по време на отлежаването, което до голяма степен зависи от съда, в който протича, от продължителността на процеса и от температурата.

 Домашната ракия има калорично съдържание приблизително около 90 килокалории на 100 грама.  Като съдържание тя се получава от етанол и вода. Поради тази причина не е добре да се прекалява с нея, защото се абсорбира много бързо от органите на човешкото тяло.

 Днес в страната навлязоха супер технологични казани за варене на ракия, където алкохола излиза над 90 %.  В подобен казан за ракия може да направите по-голямо количество питие за пиене, като краен продукт след смесването и с дестилирана вода. Дестилерията притежава единствения в България сертификат от произвоителля за условия най-близки до идеалните. Бутилираното в специална бутилка със специален етикет каччествено питие е чудесен подарък за всеки мъж. Ако се чудите какво да правите през уикенда, ето ви една идея. Разходете се до Габрово за да съчетаете приятното с полезното и пробвайте това технологично чудо за варене на ракия.