От какво се прави домашната ракия?

Популярни

професионално почистване

Как почистването на офиса може да подобри вашия бизнес

Доста важно е да се грижите много за чистотата не само в къщата си, но и на работното си място...

3D декоративни панели

Търсите 3D декоративни панели? Ето какво трябва да знаете за тях

Живеем в общество, където социалния контакт е важен и често каним приятелите и семейството в...

мазна кожа

6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези,...

ремонт и обзавеждане на малка спалня

Как да обзаведем малка спалня ?

Спалнята е мястото,  където прекарваме време на активна почивка.

майка и дете учат в кът за учене у дома

Кът за учене у дома – как да го организираме?

С настъпването на месец септември и старта на учебната година започват приготовленията свързани...

домашната ракия
5

Домашната ракия е високо алкохолна напитка, произвеждана масово в страните от Балканския полуостров, където се счита за национална напитка. В България и викаме „ Ракия“, в Турция „Ракъ“, в Румъния и казват „Цуйка и парцуца“, а в Сърбия  правят „сливовица“ също като нас. 

 Ракията, колкото и да ни е чудно, идва при нас чрез турците. Преди това не сме знаели какво е ракия, а българите са пили предимно вино и медовина. Като дума идва от арабски език и значи „потя се“. Не случайно е забранена за мюсюлманите в тези горещи пустини. 

На ракията са посветени много песни и стихове, дори днес е налична шеговита стихосбирка за ракията наречена Алколирика, четенето на която е много подходящо за компания и на маса, 

 За производството й се използват основно селскостопански суровини: грозде (ферментирали гроздови джибри) и плодове от почти всички овощни видове, като ябълки, круши, сливи, джанки, кайсии и всичко, което се сетите.

По отношение на алкохолно съдържание разнообразието е в доста широки граници от 38 до 50 алкохолни градуса. В някой райони правят плодови ракии които са около 42-43 градуса, а в други обичат анасонлийка по 50 градуса. 

Различие съществува и в цвета (от безцветен до златист, понякога и в конячни тонове).

 Ароматът се дължи основно на изходната суровина и по - рядко на допълнително прибавени билки и други ароматични подправки.  Ароматни съединения се образуват и при ферментацията, дестилацията и отлежаването.

 Окончателният вкус, цвят и аромат се оформят по време на отлежаването, което до голяма степен зависи от съда, в който протича, от продължителността на процеса и от температурата.

 Домашната ракия има калорично съдържание приблизително около 90 килокалории на 100 грама.  Като съдържание тя се получава от етанол и вода. Поради тази причина не е добре да се прекалява с нея, защото се абсорбира много бързо от органите на човешкото тяло.

 Днес в страната навлязоха супер технологични казани за варене на ракия, където алкохола излиза над 90 %.  В подобен казан за ракия може да направите по-голямо количество питие за пиене, като краен продукт след смесването и с дестилирана вода. Дестилерията притежава единствения в България сертификат от произвоителля за условия най-близки до идеалните. Бутилираното в специална бутилка със специален етикет каччествено питие е чудесен подарък за всеки мъж. Ако се чудите какво да правите през уикенда, ето ви една идея. Разходете се до Габрово за да съчетаете приятното с полезното и пробвайте това технологично чудо за варене на ракия.