6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

мазна кожа
5

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези, произвеждащи излишно количество себум. Именно той е причината за лъскавия, мазен вид на лицето и кожата, както и е причина за разширените или запушени пори, акнето, черните и бели точки. Появата на комедони (подутини по кожата) могат да се дължат именно на замърсявания по кожата. Решението на този проблем е да се контролира производството на масло, като се следват някои лесни съвети, с които да запазите вашата красота и да се грижите правилно с подходящата професионална козметика за мазна кожа.
Преди да се отчаяте напълно е важно да знаете, че вашата мазна кожа има и някои предимства като това, че по-малко бръчки се появяват върху кожата ви и на по-късен етап спрямо сухата кожа например. Това се дължи именно на факта, че прекомерното омазняване запазва епидермиса хидратиран. 

Съвети за красота при мазна кожа

1. Редовно почистване

Най-ефективният и проверен начин да овладеете прекомерното омазняване е да почистите и да поддържате кожата си чиста през цялото време. Важно е да почиствате лицето си с професионална козметика за мазна кожа от beautyforce.bg 2-3 пъти на ден, за да го освободите от цялата натрупана мръсотия и себум, които са причина за запушването на пори, поява на акне и др. Почистващите козметични продукти на основата на гел или пяна са най-добрите. Потърсете почистващи препарати за лице, които не съдържат масло. Медицинските сапуни са полезни и за почистване на мазна кожа. Не прибягвайте обаче до силно абразивни продукти, защото напълното почистване на кожата ще я лиши от естествената й влага, а това е сигнал за мастните жлези, че трябва да компенсират липсите и ще  произвеждат повече себум. Обърнете внимание на етикета на козметиката за мазна кожа дали съдържа една или повече от тези съставки: салицилова киселина, куркума, масло от чаено дърво, мед.

2. Ексфолирането е добро за мазна кожа

Силно препоръчително е да ексфолирате мазната кожа с подходяща професионална козметика максумум два пъти в седмицата. Не пропускайте тази стъпка, тъй като излишъкът на произведен себум е причина за задържането на мъртви кожни клетки на повърхността на кожата, а попаденето им в порите е причина за образуването на акне, бели и черни точки, пъпки и разбира се мазна на вид кожа. За да премахнете мръсотията и мъртвите кожни клетки и да освежите епидермиса си, както и да елиминирате възможността за поява на акне, включете ексфолирането в ежедневната си грижа за кожата. Бъдете изключително нежни и не търкайте кожата си по груб начин.

3. Маските за лице са силно ефективни

След ексфолиране, поставете маска за лице. Специалистите препоръчват веднъж седмично да си правите маска за лице, която в състава си има сандалово дърво, каолин, хума и бентонит глина са изключително ефикасни при мазна кожа, защото нежно поглъщат излишната мазнина.

4. Заложете на тонер, който не съдържа алкохол

Всекидневното тонизиране ще спомогне за премахване на излишното масло и отстраняване на мръсотия от кожата ви. Един много добър тонер в грижата за кожата в розовата вода, а за регулиране на себума е задължително да използвате професионална козметика за мазна кожа без алкохол.

5. Не пропускайте овлажнител

Макар и да не ви се вярва мазната кожа има нужда да бъде хидратирана. Дехидратацията само ще усложни положението на кожата ви и ще стимулира мастните жлези да отделят повече себум, за да компенсира липсата на влага. За това заложете на безмаслен, некомедогенен хидратант на водна основа.

6. Винаги ползвайте слънцезащитна козметика

Притеснението, че кожата им е мазна кара много жени да не използват слънцезащитна козметика, а това е тотална грешка и причина за появата на пигментация, кафяви петна, и лунички след излагане на слънце. За това заложете на задължителна употреба на слънцезащитна козметика за мазна кожа, която ще остави лицето ви матово и ще го защити от слънцето. Стойте далеч от fast food-а и сладки храни, пийте много вода, за да останете хидратирани и да изхвърлите токсините, яжте поне един плод дневно и включвайте зелени, листни зеленчуци във вашата диета. Всичко това заедно ще регулира количеството масло, което кожата ви произвежда.