Циклене на паркет – основни правила и принципи на работа

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Паркет циклене
0

Всяко циклене на паркет, освен че запазва качествата му, придава и много по-естетичен вид на помещението. Осигурява топлина и светлина, усещане за уют и елегантност.
Важно е, обаче, да знаем какво представлява то и как се извършва, за да можем да преценим на кого да поверим тази работа или пък да успеем сами успешно да се справим с нея.
Обикновено едно циклене на паркет е е мръсна работа – почти винаги се вдига много прах, затова, ако го правим сами, трябва преди това да изнесем мебелите от помещението и да покрием вратите, за да не замърсяваме и останалите стаи.
Стъпките, които е необходимо да направим преди да започнем циклене на паркет, са няколко.
Първо, трябва добре да изчистим помещението. Не бива да има прах по пода, защото това би затруднило полирането. Освен това, е добре да проверим дали има стърчащи дефекти, остатъци от пирони или вдлъбнати.
След това отстраняваме предишното покритие с лак – първо с груба, а после с по-фина шкурка, за да остане подът гладък. Почиства се, фугира се, шлайфа се и чак след това се полира с лак.
Някои специалисти твърдят, че е няма кака едно цикклене на паркет да е безпрахово, но други ни рекламират точно обратното. Истината е, че е възможно и зависи от използваната техника.
Разбира се, ако паркетът е в лошо състояние, е добре да се пренареди преди цикленето – това може да бъде лесно преценено от нас или фирмата, с която работим.
Също така, възможно е да се извърши на ръка (с шкурка, както споменахме по-нагоре), но днес рядко се използва този метод, тъй като е много по-труден. Ако държим сами да извършим циклене на паркет, можем да потърсим машина под наем – това би ни улеснило, а и необходимото време с машина е значително по-малко.
За да се възстанови стария под са необходими няколко цикления, като броят им зависи от състоянието на пода и, разбира се, качеството на услугата. Преди окончателно да се завърши едно циклене на паркет, следва подът хубаво да се изследва, за да нямаме съмнение, че са останали петна по него, защото няма как да бъдат премахнати след полирането с лак и ще се наложи да повтаряме цялата процедура.
Дейността циклене на паркет е лесен и бърз начин да освежим дома си или просто да съживим свежестта в помещението – не е трудно, а в днешно време е и лесно достъпно като услуга. Прави стаята по-елегантна и блестяща и същевременно би могло да е супер начин да се съхрани дори някой по - старинен под, вместо да се замени с нов.
Има и още нещо важно за циклене на паркет – то ни осигурява поддържане и запазване на подове от истинско дърво, които са много по-качествени и стилни от наскоро добилите известност ламинирани заместители.