С превключватели техниката движи с твоя ритъм

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Превключватели
2.9

Превключватели могат да се използват почти навсякъде, където има възможност за автоматизиран процес. Така например в автомобилната индустрия има превключватели за светлини, превключватели за автоклиматичната система, превключватели за налягане на маслото, за автопилот и други. Основни предимства от използването на превключватели са сигурността и пестенето на усилия и електрическа енергия.

Чрез превключвателите няма нужда постоянно да включваме и изключваме захранването, ако искаме да пестим енергия. Съвременните превключватели работят при най-разнообразни режими на работа и така ни позволяват да синхронизираме по-пълно разхода на енергия със степента на нейното реално ползване. Това всъщност означава, че като използваме превключватели ние постигаме оптимизация на действията си. И колкото по-енергоемка е дейността, толкова по-голям е позитивният ефект от работата на превключвателите.

Основен плюс на превключвателите е, че спестяват – спестяват енергия, спестяват време, спестяват ангажираността. Използването на превключватели в колкото се може повече дейности отговаря на основен принцип на напредъка – ако нещо може да се автоматизира, нека да се автоматизира. Превключвателите ни освобождават от част от отговорността по следенето на енергоемкостта и ни позволяват да се съсредоточим върху продукта от дейността.

Превключвателите позволяват бързо и лесно да превключваме от един режим на работа на друг. Например, използваме превключвател газ/бензин, за да избираме в кой момент с какво гориво ще шофираме. Друг пример за превключватели са превключвателите за автоматично палене на светлините на автомобила. След завъртане на ключа, тези превключватели палят и фаровете. Това е основно предимство от използването на превключватели – възможността за смяна на режима на работа при смяна на желанията, на потребностите и на условията. По-накратко превключвателите ни носят гъвкавост, която открива пътя към ефективността и независимостта.

Превключватели могат да се използват за регулиране и по-фина настройка на всякакви механични процеси. Има превключватели, които се използват в промишлеността и такива, използвани в домакинството. Базовата роля на всички превключватели е една и съща – настройване на оптималния режим на работа при различни условия и за различни цели.

Основни принципи на ефективния начин на живот са осигуряване на възможност за освобождаване на човека от изпълнение на някои рутинни дейности и елиминиране на случайната грешка от непремерена човешка намеса в даден технологичен процес. Тези принципи са залегнали в устрема към технологично развитие и усъвършенстване. Тези принципи на технологично развитие са “родители” и на превключвателите. Превключвателите до голяма степен заместват човека при управление на автоматизираните процеси и намаляват значително риска от грешки. Така превключвателите стават едно, макар и малко, стъпало, част от стръмния път на овладяването на енергията и превръщането й в благо за хората:

http://www.dts-ups.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_16_102