Какво не може да се хвърля в контейнерите за битови отпадъци

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

5

Всеки ден в процеса на живот човек произвежда различни видове боклук. В повечето случаи това са обичайните битови отпадъци, опаковъчни контейнери, хартия и остатъци от продукти. Такива лесно могат да бъдат поставени в специална опаковка и да се изхвърлят в най-близкия контейнер за твърди битови отпадъци. Но не всички неща, които използваме, могат да бъдат отстранени по този начин.

Обърнете внимание на надписите и специалните обозначения на батерията или кутиите на батериите. В тях ясно се посочва, че е строго забранено изхвърлянето на този продукт в обикновен контейнер за отпадъци. Така батериите не са единственото нещо, което изисква отделно изхвърляне след края на живота си. Помислете за основните категории отпадъци, които са забранени да се хвърлят в контейнери в близост до къщата.

Какво не може да бъде хвърлено в контейнера?

Всъщност списъкът на категориите отпадъци, които не трябва да се изхвърлят в обикновени контейнери за твърди битови отпадъци, не е твърде голям. По-долу са най-често срещаните позиции.

Домакински уреди и всичко свързано с такива. Електронните компоненти съдържат много вредни вещества като олово, кадмий, никел и др. В тази категория, най-опасните батерии се направи без тях в съвременния свят е невъзможно. Така че защо да не изхвърлите батериите в кошчето? Факт е, че те съдържат толкова голямо количество тежки метали, че всеки такъв елемент замърсява до 20 квадратни метра почва.

Използвайте като място за съхранение почистване на мазета и тавани.

Строителни отпадъци. Циментовият и азбестовият прах са една от основните причини за онкологични заболявания и затова изискват специални условия за изхвърляне. Дори и на пръв поглед безвредните стари тухли или армировка могат да причинят физически наранявания.

Химически препарати. Невъзможно е да се изброят всички от тях, но домашни, индустриални и автомобилни химикали ни обкръжават навсякъде. Лаковете, боите, разтворителите, препаратите за градината и градината и дори средствата за измиване на канализационните тръби са строго забранени да се хвърлят в контейнери за битови отпадъци. Течността бързо и лесно попада в подпочвените води и се простират на хиляди километри, отравяйки всичко по пътя си.

Авто продукти. Всеки собственик на кола непрекъснато се сблъсква с необходимостта да сменя двигателя и трансмисионното масло, както и с антифриз. Всичко това трябва да се изхвърли правилно, което отнема много време, така че е много по-лесно да се свържете с най-близката бензиностанция. Освен техническите течности е забранено да се хвърлят автомобилни гуми и други масивни части в контейнери.

Всички строителни елементи в голямото кошче. Всеки е изправен пред такива отпадъци в процеса на основен ремонт или строителство. Дори закупуването на нови мебели е свързано с проблема за рециклирането на старите.

Как да се справим с опасни отпадъци?

Справяне с факта, че не можете да хвърлите в кошчето, лесно, но проблемът остава уместен - не слагайте същите отпадъци на балкона или в гаража. Във всеки град има организации, които се занимават със събиране, извеждане и унищожаване на всички видове боклук. За региона на София това е smetishte.com. Когато искате помощ от такива фирми, вие дори не трябва сами да разтоварвате тежки отпадъци - работниците ще направят всичко.

За съжаление, не всички жители се грижат за околната среда и изхвърлят боклука в съответствие с правилата. Но допълнителна мотивация е законът, който трябва да се спазва - в противен случай се предвижда голяма глоба. Достатъчно е да се претеглят всички плюсове и минуси и ще стане очевидно, че услугите на специализирани организации могат да спестят време, пари и да поддържат екологията на региона.