Крит- островът на легендите

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

почивки на крит
4

Ако има едно вълшебно място, където тюркоазените вълни плискат по белия пясък, а в древни времена по плажовете са се гонили нимфи и богини- то това място се казва остров Крит.

Най- големият гръцки остров и до днес е запазил вълшебната си аура и невероятно обаяние. Това е едно от онези места, където може да се намери за всекиго по нещо.

Какво можете да правите по време на една почивка на Крит?

Разбира се на море, като на море. Преди всичко човек трябва да усети невероятната релаксираща атмосфера на плажовете на Крит. Там има не един и два известни плажа, но особено задължително е човек да види плажовете Марати, Елафониси и Балос.

Да започнем с първия. Плажът Марати се намира на около 15 км от Ханя (чудесно градче, на което ще се върнем малко по- късно). Този плаж е едно чудесно, закътано сред планини местенце, където водата е като огледало, с отличителния за гръцките плажове тюркоазен цвят и последващия тази идилична картинка бял пясък.

Второто попадение- Елафониси е също в задължителната програма, тъй като в добавка към горните съставки в кристалните води има мали островчета, а около плажа има изобилие от много интересни морски растения.

И перлата в короната- лагуната Балос. Както самото наименование подсказва, това е едно изумрудено приказно място, на което белия пясък се къпе в розов отблясък, заради натрошените раковини.

Ако на човек му омръзне от излежаване по тези неземни плажове (съмнително, но все пак има всякакви хора), то има и планина в изобилие. Все пак не е нужно почивката на Крит да е синоним само на синьо море и бели пясъци. На Крит се намира най- голямата в Европа клисура- клисурата Самария. Според легендата един от титаните прорязал острова с ножа си така създал клисурата.

А като споменахме легенди то Крит е мястото, където буквално на всяко ъгълче трябва да се оглеждате за някой древногръцки бог или герой, тъй като островът изобилства от митични истории. Тук според легендата е роден Зевс, според друга история именно на Крит се намира лабиринта и на Минотавъра, и пак тук приключения са имали Дедал, Икар, Херкулес и куп други герои.

Именно до днешната столица- Хераклион- са руините на митичния дворец в Кносос, под който твърди се е лабиринта на Минотавъра.

Като споменахме Хераклион, то това е един прекрасен град с много възможности за забавления и разходки- не го пропускайте. Обещахме да се върнем и на Ханя- бившата столица на острова и може би най- идилично място на целия остров- пъстра палитра от цветове, където венецианското и ориенталско наследство са си дали среща.

Накрая- колкото и пъти да посетите Крит, той никога няма да ви омръзне!