Лятното поливане трябва да започне през пролетта

Популярни

Zaedno.bg подкрепя участника в hosting SEO състезанието на Jump:
"Защо избрах хостинг в Jump?"

малко коте се радва на котешка храна

Разлика при котешка храна за малки котета и големи котки

Първата година от живота на котето е изпълнена с интензивен растеж.

много пари от кредит

Как да погасим няколко бързи кредита, разказват от CashCredit

Никой не е застрахован от финансови катаклизми и на много хора се е случвало да...

модерна кухня по поръчка изработена за клиент

Изборът на кухня по поръчка ви дава възможност наистина да развихрите въображението си

Днес ще си говорим за интериорен дизайн – знаем много добре колко много от вас се вълнуват от...

Купчина с левови банкноти

Защо банките отказват заеми и как да го избегнем?

За да получите заем, не винаги се нуждаете от голям пакет документи, които да докажат вашата...

системи за пренос на насипни материали

Какво представляват системите за пренос на насипни материали и къде намират приложение?

Снабдяване на работния процес с необходимите суровини и материали е от ключово значение за...

лятно поливане
5

Юли и август са много горещи месеци, през които и хората и растенията имат нужда от повече хидратация. Ако вече поддържате малка градина или пък си мечтаете да си купите косачка Prisma и да се наслаждавате на добре поддържаната ви морава ежедневно, то ще ви дадем някои насоки как да го постигнете бързо и лесно. Въпреки че споменахме косачката, която безспорно ще ви е от огромна полза, освен нея ще е необходимо и да поливате тревата от време на време. Добрата градина има свеж зелен цвят, който се постига с достатъчно вода и добра поддръжка. Нека да започваме.

Кои растения издържат на жегата?

Ако искате цялата ви градина да е в бръшлян или пък в невен, то тогава няма защо да се притеснявате за поливането. Това са растения, които издържат на много високи температури и се нуждаят от съвсем малко вода. В това число попадат и мушкатата и бегониите. Ако обаче не сте толкова голям почитател на цветята и за момента искате само да се наслаждавате на добре окосената ви ливада, то трябва да знаете, че райграса и изобщо зелената трева изсъхва, когато е подложена на много високи температури.

Корените на растенията

В природата, едно растение получава хранителни вещества и вода чрез корените си и почвата. Ако корените му не са достатъчно дълги, за да достигнат до източник на вода и влага, то няма да оцелее. Какво се случва, когато започнете да поливате редовно, дори и когато не е толкова належащо? Коренчетата на растенията нямат стимул да станат по-дълги и да търсят вода и хранителни вещества надолу. Редовното поливане насърчава плитки корени. Това на практика означава, че те са по-неустойчиви и могат да служат по-малко ефективно за оцеляването на растението.

По-дълбоките корени стигат до по-хладните земни слоеве през летните жеги и успяват да си набавят влагата, която им е необходима.

Съвет от нас: Ако използвате пръскачки, не ги пускайте, докато не стане горещо, за да насърчите развиването на корените. Вместо пръскачките може да поливате там където има нужда по малко вечер или рано сутрин.

лятното поливане и зелените растения

Какви са ползите от мулча?

Мулчът е най-добрата защита от преполиване и изпаряване на водата. Това се случва, защото той служи като „покривало“ върху влажната почва и тя не може да изсъхне прекалено бързо. Освен това мулчът не позволява на слънчевата светлина да проникне и да изсуши горните слоеве на почвата. Резултатът е огромна икономия на вода и добре напоени растения. Ако във вашата градина имате дървета, храсти или големи растения, то задължително мулчирайте около тях.

Торенето и ливадата

Намаляването на количеството торене ще намали и нуждата на растенията от вода. Когато се разсипе тор, след това почвата има нужда от хидратация. Ако подготвяте ливадата си през пролетта, това е добра стратегия, нашият съвет е обаче в средата на лятото да не торите изобщо. Това се отнася не само за поляните, ами и за дърветата, храстите и цветята.

Метод на поливане

За да може стръкчетата да се освежат максимално, трябва да поливате дълбоко и на по-редки интервали. Ако поливате често с малко количество вода, то рискувате, тя да не достигне до корените им. Макар и на пръв поглед стръкчетата да изглеждат мокри, те няма да получават това, което им е необходимо. Ако в такъв момент окосите, много вероятно е направо да изсъхнат цели парчета земя.

Имайте предвид, че глинестите почви задържат вода и се оттичат по-бавно. Най-доброто поливане на големи растения е веднъж седмично и то бавно, за да може водата да се абсорбира изцяло и да достигне до корените. Като ориентир, едно младо дърво може да се нуждае от 10 литра вода, точно колкото и квадратен метър морава.

Източник: Prismabg.com