Плоски покриви – същност

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

Плоски покриви
2.9

Едни от най-масово използваните покривни конструкции в България за последните години си остават т.нар. плоски покриви. Мнозина избират именно подобен тип покриви поради простата причина, че те могат да бъдат използвани, за да се проектират интересни дизайн концепции, които да предложат един по-различен и разчупен визуален профил на цялата сграда.

Накратко казано плоските покриви представляват онези конструкции, които се отличават от скатните покриви по своя по-малък наклон. Докато при първите той може да достига 70 и дори 80 градуса в по-екстремни случаи, то при плоските им събратя този ъгъл е ограничен до едва няколко градуса. Всъщност при класическите плоски покриви наклонът е трудно забележим от нетренирано око при нормални обстоятелства.

Ако трябва да бъдем максимално точни в тази си дефиниция, то може да кажем, че минималният наклон на цялата площ трябва да бъде най-малко 2 градуса. В краищата на самата конструкция минималните такива изисквания обаче спадат до 1 градус с идеята да бъде повишена безопасността при работа върху покрива на хора.

Плоските покриви стават актуални в последно време на много места и най-вече при създаването на нови жилищни и бизнес сгради, защото позволяват да бъде озеленени и така създават изключително приятна визия на цялото здание. Друга причина за тяхната популярност е разбира се и по-ниската цена при ремонт на плоски покриви спрямо този на скатни такива.

При ремонт на плоски покриви най-често говорим за хидроизолация. В зависимост от това дали са добре ориентирани наклоните на конструкцията или не, то за тази цел могат да се използват рулонна или течна хидроизолация. Например при ремонт на плоските покриви на панелни или тухлени блокове, най-добрият вариант си остава течната хидроизолация с оглед нехомогенната покривна площ.

Плоските покриви са едно съвременно и актуално решение, което все по-често ще виждане в сградите около нас в стремежа на цивилизацията да създаде един по-красив и визуално интересен свят.