От огнището до съвременната готварска печка

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

две сиви готварски печки
5

Готварска печка е един от най-важните уреди за всяко домакинство, тъй като с нейна помощ се приготвят вкусни ястия по специалните рецепти на баба. След това идва ред за приятна вечеря, която събира на трапезата близки и приятели. Подобно на много неща, които използваме ежедневно, вероятно никога не сме се замисли каква е тяхната история и как са се появили в нашите домове. Често тези истории крият любопитни факти, за които не сме подозирали. В тази статия ще Ви разкажем малко повече за това как огнището се превърна в съвременна готварска печка.  

Нека се върнем хилядолетия назад в човешката история, когато се случва нещо невероятно - хората открили огъня и се научили как да го използват. Може ли да си представите, че това откритие е дало значителен тласък в развитието на човешката раса? Огънят им осигурил топлина, защита от хищници, помогнал им да усъвършенстват ловните си методи и не на последно място - да готвят храната си. Така много преди готварските печки, се появяват огнищата. Те представлявали прости конструкции от подредени камъни, а по средата се поставяли дървата. Древните гърци пък създали първия прототип на фурна, която използвали, за да приготвят хляб.  

През Средновековието, хората постепенно усъвършенствали техниките за готвене, а също и печките. Те използвали тухли, за да създадат огнище с висок комин. Големите метални съдове, в които се приготвяла храната, били окачвани над огъня. Интересен факт е, че първият писмен запис, свидетелстващ за изграждането на фурна идва от Франция и датира от 1490 г. В него се споменава за фурна, направена изцяло от тухли и плочки. 

Изобретателите започнали да изпробват нови и нови идеи, за да създадат удобна готварска печка на дърва. Един от основните проблеми, с които трябвало да се справят с неприятния пушек, който изпълвал помещенията. Така се появяват печките, наподобяващи на камина. Огънят бил обреден от трите страни с високи стени и покрит с желязна плоча. Върху нея вместо традиционните котли, започнал ида се използват кръгли съдове с плоско дъно, които и до ден днешен ще откриете във всяка кухня. В началото на XVIII век, отново във Франция е създадена и първата печка, която изцяло затваря огъня. Тя е покрита с желязна плоча, върху която има отвори. Много подобна на тези, които има в къщите на нашите баби и дядовци.   

С началото на Индустриалната революция, се раждат и едни от най-интересните изобретения, които коренно променят както облика на дома, така и начините и средствата за производство. По това време са създадени и първите газови печки. През 1800 г. граф Румфорд създава работеща желязна кухненска печка, проектирана за големи домакинства. Тя остава в историята с неговото име, а редица изобретатели се залавят да я подобрят, правейки я по-компактна.  

Постепенно от дърва и въглища, започват да се търсят нови енергийни източници, като газта, например. До края на Първата световна война, газовите печки намират широко приложение в домовете на хората. Но революцията на този популярен домакински уред не спира до тук. Електричеството и неговото масово използване, логично води до изобретяването на съвременната електрическа печка. Смята се, че първия модел е дело на канадския бизнесмен Томас Ахерн и е създадена през 1882 г.  

Последното изобретение, за което ще Ви разкажем, вероятно притежавате в дома си. Благодарение на него, лесно приготвяте вкусни пуканки за три минути. Да, микровълновата печка. Интересното е, че тя е измислена преди повече от 70 години - през 1946 г. от д-р Пърси Спенсър.  

С това нашето пътешествие назад във времето приключва. Сигурни сме, че сте научили нещо интересно и полезно от тази статия. Следващият път, когато застанете пред фурната, ще знаете колко се е изменило огнището за да се превърне в съвременна готварска печка.