От огнището до съвременната готварска печка

Популярни

Zaedno.bg подкрепя участника в hosting SEO състезанието на Jump:
"Защо избрах хостинг в Jump?"

малко коте се радва на котешка храна

Разлика при котешка храна за малки котета и големи котки

Първата година от живота на котето е изпълнена с интензивен растеж.

много пари от кредит

Как да погасим няколко бързи кредита, разказват от CashCredit

Никой не е застрахован от финансови катаклизми и на много хора се е случвало да...

модерна кухня по поръчка изработена за клиент

Изборът на кухня по поръчка ви дава възможност наистина да развихрите въображението си

Днес ще си говорим за интериорен дизайн – знаем много добре колко много от вас се вълнуват от...

Купчина с левови банкноти

Защо банките отказват заеми и как да го избегнем?

За да получите заем, не винаги се нуждаете от голям пакет документи, които да докажат вашата...

системи за пренос на насипни материали

Какво представляват системите за пренос на насипни материали и къде намират приложение?

Снабдяване на работния процес с необходимите суровини и материали е от ключово значение за...

две сиви готварски печки
5

Готварска печка е един от най-важните уреди за всяко домакинство, тъй като с нейна помощ се приготвят вкусни ястия по специалните рецепти на баба. След това идва ред за приятна вечеря, която събира на трапезата близки и приятели. Подобно на много неща, които използваме ежедневно, вероятно никога не сме се замисли каква е тяхната история и как са се появили в нашите домове. Често тези истории крият любопитни факти, за които не сме подозирали. В тази статия ще Ви разкажем малко повече за това как огнището се превърна в съвременна готварска печка.  

Нека се върнем хилядолетия назад в човешката история, когато се случва нещо невероятно - хората открили огъня и се научили как да го използват. Може ли да си представите, че това откритие е дало значителен тласък в развитието на човешката раса? Огънят им осигурил топлина, защита от хищници, помогнал им да усъвършенстват ловните си методи и не на последно място - да готвят храната си. Така много преди готварските печки, се появяват огнищата. Те представлявали прости конструкции от подредени камъни, а по средата се поставяли дървата. Древните гърци пък създали първия прототип на фурна, която използвали, за да приготвят хляб.  

През Средновековието, хората постепенно усъвършенствали техниките за готвене, а също и печките. Те използвали тухли, за да създадат огнище с висок комин. Големите метални съдове, в които се приготвяла храната, били окачвани над огъня. Интересен факт е, че първият писмен запис, свидетелстващ за изграждането на фурна идва от Франция и датира от 1490 г. В него се споменава за фурна, направена изцяло от тухли и плочки. 

Изобретателите започнали да изпробват нови и нови идеи, за да създадат удобна готварска печка на дърва. Един от основните проблеми, с които трябвало да се справят с неприятния пушек, който изпълвал помещенията. Така се появяват печките, наподобяващи на камина. Огънят бил обреден от трите страни с високи стени и покрит с желязна плоча. Върху нея вместо традиционните котли, започнал ида се използват кръгли съдове с плоско дъно, които и до ден днешен ще откриете във всяка кухня. В началото на XVIII век, отново във Франция е създадена и първата печка, която изцяло затваря огъня. Тя е покрита с желязна плоча, върху която има отвори. Много подобна на тези, които има в къщите на нашите баби и дядовци.   

С началото на Индустриалната революция, се раждат и едни от най-интересните изобретения, които коренно променят както облика на дома, така и начините и средствата за производство. По това време са създадени и първите газови печки. През 1800 г. граф Румфорд създава работеща желязна кухненска печка, проектирана за големи домакинства. Тя остава в историята с неговото име, а редица изобретатели се залавят да я подобрят, правейки я по-компактна.  

Постепенно от дърва и въглища, започват да се търсят нови енергийни източници, като газта, например. До края на Първата световна война, газовите печки намират широко приложение в домовете на хората. Но революцията на този популярен домакински уред не спира до тук. Електричеството и неговото масово използване, логично води до изобретяването на съвременната електрическа печка. Смята се, че първия модел е дело на канадския бизнесмен Томас Ахерн и е създадена през 1882 г.  

Последното изобретение, за което ще Ви разкажем, вероятно притежавате в дома си. Благодарение на него, лесно приготвяте вкусни пуканки за три минути. Да, микровълновата печка. Интересното е, че тя е измислена преди повече от 70 години - през 1946 г. от д-р Пърси Спенсър.  

С това нашето пътешествие назад във времето приключва. Сигурни сме, че сте научили нещо интересно и полезно от тази статия. Следващият път, когато застанете пред фурната, ще знаете колко се е изменило огнището за да се превърне в съвременна готварска печка.