Видове тъкани за пердета и завеси

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Пердета
5

Може би най-наложителната причина да си ушиете завеси по поръчка, освен удовлетворението, че са напълно персонализирани, е възможността за подбиране на плата. Така имате много повече опции, особено в добре снабден магазин, отколкото при фабрично произведените модели. Докато избирате тъкани, погледнете отвъд цвета и дизайна. Почувствайте я с пръстите си. Оценете структурата и прозрачността на материята. Всички тези характеристики ще определят завършения вид на вашите пердета.

  • Декоративни платове

Декоративните тъкани, които заемат свой собствен участък от всеки магазин, обикновено са най-добрият избор за ушиване на завеси, особено ако възнамерявате да ги използвате много години. Те обикновено са съставени от висок брой нишки, което ги прави по-трайни от другите материи. По-голямата им тежест също помага за външния вид на завесата, защото така тя пада по-тежко. Типични примери за такива платове, които са подходящи за завеси, включват: лен, естествена и изкуствена коприна, памук, сатен, жакард, органза, както и кадифето, което е добър избор за постигане на по-традиционен, кралски облик.

  • Леки тъкани

По-леките и прозрачни материи нямат високо съдържание на конци, както и значително тегло, но не ги премахвайте изцяло като опция за завеси. Те са подходящи за декориране на прозорците, а не за функционални цели. Използвайте тези платове за пердета, които ще бъдат окачени само за ограничен период от време, например в апартамент под наем или в стаята на дете, чийто вкус бързо ще се промени.

  • Прозрачни материи 

Пердетата от този тип предлагат известна степен на неприкосновеност на личния живот, без да блокират напълно светлината. Могат да се използват самостоятелно или като декоративен акцент, поставен върху щори например. Тези леки платове изглеждат деликатни, внасяйки романтичен и женствен стил в декора на помещението. Обикновено се предлагат в голямо разнообразие от цветове и щампи. Те са хлъзгави, което ги прави трудни за ушиване, но всичко е постижимо с търпение. 

  • Подплатени тъкани

Подплатените завеси придават по-професионално завършен вид, блокират повече светлина и предлагат по-добра изолация от леките и прозрачни материи. Също така по-трудно избеляват и изглеждат по-привлекателни, погледнати отвън, когато са дръпнати. Специална затъмняваща материя се предлага за облицовка на завеси и е добър избор за спални. Изолиращата облицовка е друга опция за задържане на топлина в помещението през зимата, блокиране на течения и евентуално намаляване на сметката за отопление. Подплата, поставена между плата и облицовката, добавя допълнителна изолация.

Изборът на завеси и пердета може да се окаже наистина труден спрямо голямото разнообразие от тъкани и цветове, но когато знаете от какво точно имате нужда много по-лесно ще изберете подходящите за вашия дом. Ако имате нужда от съвет или търсите наистина качествени пердета – Curtains.bg е правилното място за вас. В онлайн каталога на магазина се предлага богат избор от модели на топ цени, а във фирмените магазини ще можете наистина да се докоснете до тях, за да направите отличен избор, който ще внесе повече уют и топлина във вашия дом.