Избирайте подходящ парцел за бъдещата ви къща

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

проект на къща Пловдив Дизайн
5

Да построиш своя мечтан дом не е лесна задача. Добре е да се подготвим и информираме предварително, за да си спестим множество проблеми и нерви. От изключителна важност е да сме наясно какво ще строим, за да потърсим подходящ парцел. Изборът на подходяща земя е първата стъпка, която трябва да предприемем.

Парцелът има няколко характеристики, с които трябва да се съобразим, ако искаме да го превърнем в мястото на нашия бъдещ дом. Трябва да вземем под внимание дали той се огрява от слънцето или мястото е сенчесто. Въпреки че на пръв поглед това не изглежда важно, в бъдеще липсата на светлина може да се окаже голям минус. Отоплението на къщата ще бъде по-трудно, а стаите ще бъдат неосветени от естествена светлина. Проучете дали има съседно застрояване и планира ли се такова. Един бъдещ строеж до вашата къща може да блокира гледките към и от вашата къща.

Разучете почвата на парцелът. Вашият проект на къща може да не се осъществи, ако почвата не е подходяща за строеж. Ако тя не е подходяща, ще бъдете принудени да използвате повече строителен материал като железобетон, което ще вдигне цената на проекта. Потърсете парцел, където почвата е чист пясък или скали. Тези два типа са най-подходящи за строителство. Глината е най-лошият избор, въпреки че е добър проводник на електричество, което ще улесни електроснабдяването. Добре е да проучите и растителността в парцела. Възможно е той да се окаже дом за видове растения, които са защитени от държавата със закон, което ще се окаже пречка за осъществяването на проект на къща.

Поинтересувайте се дали има ток до мястото. Дори и съседите ви да имат ток, това не е гаранция, защото електроснабителят може да реши, че не е изгодно да бъде прокаран ток до вашия парцел. Вижте състоянието на водопровода и канализацията, ако изобщо има такива. При липса на канализация ще бъде необходимо да бъде изградена индивидуална пречиствателна станция, което може да бъде много скъпо.

Допитайте се до геодезисти за съвети относно парцела. Ако има наклон, вероятността за свлачище се увеличава. Може да бъде нужно терасиране, а цените на изкопните работи са високи, което може да увеличи цената на вашия проект на къща. Поговорете и с вашите съседи, дали те имат проблем с наводнения, или напуквания по фасадата, които са причинени от сваличища.

Има ли път до вашия парцел? Ако липсва такъв, добре е да бъде изграден. Това не само се улесни осъществяването на строежа, но ще бъде от полза и за в бъдеще.

Допитайте се за повече информация от фирма, която има изградено име в сферата на строителството - Архитектурно студио "Пловдив Дизайн".

Всички проекти на къщи от Архитектурно студио "Пловдив Дизайн" може да намерите тук.