Най-изисканата подова настилка безспорно е естественият паркет

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

естественият паркет
4.3

И днес, както преди петдесет години, естественият паркет говори за добре поддържано жилище и добро равнище на вкуса на неговите обитатели. Иначе съвременните технологии позволяват невиждано до днес разнообразие от подови настилки. Теракот, мозайка, ламиниран паркет, дюшеме, различни видове висококачествени мокети, които обезшумяват пода, вдъхват истински уют и прочее.

И все пак не е измислено нищо по-добро от естествения паркет, поне що се отнася до жилищата. Вярно, има и още нещо – някога се използваха препарати като паркетол и паркетин, като преди те да бъдат нанесени паркетът се изстъргваше с помощта на стъкло. В днешно време машинното циклене и различните лакови покрития дръпнаха технологично много напред. Именно поддръжката често пъти е солиден аргумент в избора на една или друг подова настилка. Обикновено, когато стане въпрос за поддръжката на паркет, веднага се казва по повод цикленето – да, вярно, майстори го вършат, с машини, но после, когато положат лаковото покритие, много смърди.

Новите технологии промениха и това – вече има много качествени лакове на водна основа, с които може да се лакира изцикления паркет. Тези нови лакове съхнат много бързо, вдишването им е безвредно и онази смрад липсва...

Като за много от качествените неща, за дървения паркет може да се каже: няма нищо по-лошо от захабен паркет, но и няма нищо по-хубаво от прясно изциклен и лакиран паркет. Той блести с онзи блясък на чистотата и добре поддържания дом, който привлича като магнит гостите. Е, ако не обичате гости, може би е по-добре да не слагате паркет, а нещо по-просто и ежедневно, нещо в крайна сметка отблъскващо, което ще накара въпросните гости (ако все пак ви се натресат) бързо да се отегчат и да станат да си ходят...

 Ако все пак се окажете по-гостоприемни, буковият, дъбовият или изработеният от екзотични дървесни видове паркет е вашата подова настилка. Мятате в средата на помещението един килим и заедно с гостите се любувате как околовръст на килима се нижат ивици блестящ паркет. Такива мигове не са за изпускане, вие добре го знаете, затова си обещавате наум, че когато след години и цикления този ваш паркет се изхаби, ще го подмените с нов. Няма да измените на любимата си подова настилка, независимо какви нововъведения ще се случат през следващите години. Защото сте консервативни в добрия смисъл на думата, уважавате и дълбоко цените доказаното традиционно качество на естествените неща. Знаете от опит, че за прекрасния облик на едно жилище е достатъчен добре изцикленият и лакиран паркет - http://nastilkite.com , первазите му и прясно шпаклованите и боядисани стени, а останалото са подробности.