5 ефективни съвета как да спестим пари

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

човек държащ монета над прасенце касичка
5

Вероятно на всеки от Вас поне веднъж се е случвало да има непредвидена нужда пари, но никакви спестявания. Тогава се налага да искате назаем от приятел, а в още по-лошия случай - от някоя кредитна институция. За да не попадате в подобна ситуация отново, трябва да се научите да заделяте пари за “черни дни”. С множеството реклами на различни продукти, с които ни заливат непрестанно, е много трудно да не се изкушим да похарчим цялата си заплата наведнъж. В тази статия ще Ви издадем няколко ефективни съвета, с помощта на които да спестите пари. Ето кои са те:  

 

  1. Разберете къде отиват парите Ви 

Ако е минала сама седмица от последната Ви заплата, а вече се чудите как ще издържите до следващата, най-добре помислете къде отиват парите Ви. Когато имате осъзнат поглед над разходите си, ще може да откриете тези от тях, които отиват за ненужни неща. Има много начини как да разберете. Някои хора предпочитат да събират касовите бележки, други да записват в тефтер всеки път, когато си купят нещо. Ако сте почитатели на новите технологии, може да свалите някое от множеството мобилни приложения, които ще Ви помогнат да следите как харчите парите си. След като сте наясно, вече ще Ви бъде една идея по-лесно да спестявате.  

  1. Откажете се от ненужните неща  

След като сте провели това разследване, по всяка вероятност сте намерили поне няколко неща, за които давате пари, но реално не използвате. Защо да плащате месечен абонамент за кабелна телевизия с 1000 канала, ако включвате телевизора веднъж в месеца, например? В  такъв случай е по-добре да се откажете от кабелната изцяло. Другият възможен вариант е да помислите за абонамент с по-малко канали, като по този начин ще намалите и сумата, която плащате всеки месец. Този принцип може да приложите и за всички останали разходи, от чиято стойност не се възползвате напълно.  

  1. Спестявайте автоматично  

За да превърнете едно действие в навик, то трябва да бъде максимално лесно за правене. Но понякога доброволното пускане на пари в касичката прасенце може да е предизвикателство. Освен това, често ще се изкушавате да ги извадите обратно и да ги похарчите. Един добър трик, който може да използвате, е да спестявате автоматично, като например направите депозит, който всеки месец отделя от заплатата Ви определена сума. Така не се налага вие да ходите до банката и да внасяте спестените средства. Така  намалявате риска да ги похарчите. Когато парите по сметката започнат да се натрупват, Вие също ще бъдете доволни от разумното решение, което сте направили.  

  1. Търсете истинската стойност 

Обикновено сме свикнали да приемаме, че колкото по-скъпо е едно нещо, толкова по-хубаво е то. В някои случаи обаче, високата цена не винаги оправдава стойността, която ще получите. Ако трябва да го опишем с пример, често хората са склонни да похарчат повече, за да притежават най-новия модел телефон на водеща марка. Макар да знаем, че на пазара може да открием евтини телефони, които имат почти същите характеристики, понякога попадаме в капана и плащаме допълнително заради бранда. Освен това, замислете се отново, ще използвате ли всички функции, за които плащате. Ако отговора е не, значи се връщаме към втория съвет. 

  1. Максимизирайте приходите си  

Ако не харчите средства за излишни неща, но въпреки това парите не Ви стигат, може би е време да помислите как да максимизирайте приходите си. Ясно е, че не е възможно, а и не е практично, да се откажете от всички неща, които искате. За увеличите приходите си е необходимо да бъдете по-продуктивни и да произвеждате повече стойност. В допълнение, може да помислите и в какво да инвестирате парите си, за да Ви носят те по-голяма възвръщаемост.