Пако Рабан - историята на един моден гений

Популярни

Zaedno.bg подкрепя участника в hosting SEO състезанието на Jump:
"Защо избрах хостинг в Jump?"

малко коте се радва на котешка храна

Разлика при котешка храна за малки котета и големи котки

Първата година от живота на котето е изпълнена с интензивен растеж.

много пари от кредит

Как да погасим няколко бързи кредита, разказват от CashCredit

Никой не е застрахован от финансови катаклизми и на много хора се е случвало да...

модерна кухня по поръчка изработена за клиент

Изборът на кухня по поръчка ви дава възможност наистина да развихрите въображението си

Днес ще си говорим за интериорен дизайн – знаем много добре колко много от вас се вълнуват от...

Купчина с левови банкноти

Защо банките отказват заеми и как да го избегнем?

За да получите заем, не винаги се нуждаете от голям пакет документи, които да докажат вашата...

системи за пренос на насипни материали

Какво представляват системите за пренос на насипни материали и къде намират приложение?

Снабдяване на работния процес с необходимите суровини и материали е от ключово значение за...

стилен мъж в костюм
5

По всяка вероятност сте чували името му, защото от 60-години насам за него не спира да се говори. Виждали сте редица известни личности, облечени с неговите тоалети. Били сте омагьосани от поне един от емблематичните аромати, които неговата модна къща лансира. Той е моден гений, чиято бунтарска естетика разчупва статуквото. Той е Пако Рабан. В тази статия ще ви разкажем малко повече на личността на дизайнера и неговия неповторим стил. Ако вече сте любопитни да научите повече, то пренесете се с нас в далечната 1934 г.  

Как Франсиско стана Пако? 

Пако е роден преди 85 години в Сан Себастиан, Испания. Рожденото му име е Франсѝско Рабанѐда и Куѐрво, но самият той решава да го замени с по-кратка версия. Така се появява псевдонимът Пако Рабан, който няколко години по-късно ще даде името и на популярния моден бранд. Когато е само двегодишен, избухва Гражданската война в Испания. Това принуждава семейството му да напусне родината и да се установи във Франция. 

 В Париж, младият испанец прекарва детските си години и се записва да учи в Националната академия за изящни изкуства. За разлика от болшинството модни икони, Пако завършва архитектура, а не дизайн. Тогава още никой не предполага, че неговият талант се крие другаде. 

Различният стил на Paco Rabanne 

Съдбата обаче си знае работата и скоро той започва да създава бижута и аксесоари за едни от най-известните френски модни къщи. В списъка с имена, за които е творил, ще откриете гиганти като Dior, Pierre Cardin, Balenciaga и Givenchy. Още тогава проличава неговия различен поглед и бунтарски дух.  

Попаднал в тази среда, Пако Рабан се вдъхновява да създаде собствена модна  колекция. Така, в средата на 60-те години, той представя на подиума първата първите си модели. Тя остава в историята с името “12 неносими рокли от съвременни материали”. Някои от критиците са шокирани, но други са впечатлени от бунтарската визия и нетрадиционните рокли. Те са направени от метални плетки, наподобяващи на ризници.  Години наред те остават запазена марка на Paco Rabanne и донасят на бранда световна разпознаваемост. Често самият Пако казва за себе си, че не е дизайнер, а занаятчия. Наистина голяма част от неговите колекции са изработени от нетипични материали като метал, стъкло, пластмаса, които се обработват на ръка.  

Музите на Пако 

Всеки дизайнер има любими модели и известни личности, които го вдъхновяват да твори. Списъка с музи на Пако е дълъг. Разбира се, една от най-емблематичните - това е очарователната актриса Одри Хепбърн. В един от своите филми, тя носи красива рокля, изработена от метални елементи. Бриджит Бардо е друга знаменитост, която често се появява с тоалети на модната къща на различни събития. Певицата и модел Twiggy е също е муза на испанския дизайнер. Освен в обработката на метал, Пако Рабан  често експериментира и с кожа. Той създава за  специално за британската звезда -геометрично кожено яке, което носи неговият автентичен стил.  

Уханията Paco Rabanne 

С течение на времето, Пако натрупва голяма популярност и се превръща в икона на модния свят. Неговият бранд  и до днес е един от водещите лидери, които диктуват тенденциите на подиума. Те определено не се страхуват да експериментират и да излизат от зоната си на комфорт. Освен облекло, през 1969 г. те лансират на пазара и първия си парфюм, наречен Calandre. Paco Rabanne постигат огромни успехи, създавайки емлематични ароматни серии като Invictus,  Olympéa  и Lady Million.  

Пако Рабан успява да се превърне в един от най-известните модни дизайнери на нашето време. Макар официално да се оттегли от ръководните позиции в компанията, той още вдъхновява множество хора по света с нестандартните си визии, бунтарската естетика и дръзкия си стил.