Пако Рабан - историята на един моден гений

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

стилен мъж в костюм
5

По всяка вероятност сте чували името му, защото от 60-години насам за него не спира да се говори. Виждали сте редица известни личности, облечени с неговите тоалети. Били сте омагьосани от поне един от емблематичните аромати, които неговата модна къща лансира. Той е моден гений, чиято бунтарска естетика разчупва статуквото. Той е Пако Рабан. В тази статия ще ви разкажем малко повече на личността на дизайнера и неговия неповторим стил. Ако вече сте любопитни да научите повече, то пренесете се с нас в далечната 1934 г.  

Как Франсиско стана Пако? 

Пако е роден преди 85 години в Сан Себастиан, Испания. Рожденото му име е Франсѝско Рабанѐда и Куѐрво, но самият той решава да го замени с по-кратка версия. Така се появява псевдонимът Пако Рабан, който няколко години по-късно ще даде името и на популярния моден бранд. Когато е само двегодишен, избухва Гражданската война в Испания. Това принуждава семейството му да напусне родината и да се установи във Франция. 

 В Париж, младият испанец прекарва детските си години и се записва да учи в Националната академия за изящни изкуства. За разлика от болшинството модни икони, Пако завършва архитектура, а не дизайн. Тогава още никой не предполага, че неговият талант се крие другаде. 

Различният стил на Paco Rabanne 

Съдбата обаче си знае работата и скоро той започва да създава бижута и аксесоари за едни от най-известните френски модни къщи. В списъка с имена, за които е творил, ще откриете гиганти като Dior, Pierre Cardin, Balenciaga и Givenchy. Още тогава проличава неговия различен поглед и бунтарски дух.  

Попаднал в тази среда, Пако Рабан се вдъхновява да създаде собствена модна  колекция. Така, в средата на 60-те години, той представя на подиума първата първите си модели. Тя остава в историята с името “12 неносими рокли от съвременни материали”. Някои от критиците са шокирани, но други са впечатлени от бунтарската визия и нетрадиционните рокли. Те са направени от метални плетки, наподобяващи на ризници.  Години наред те остават запазена марка на Paco Rabanne и донасят на бранда световна разпознаваемост. Често самият Пако казва за себе си, че не е дизайнер, а занаятчия. Наистина голяма част от неговите колекции са изработени от нетипични материали като метал, стъкло, пластмаса, които се обработват на ръка.  

Музите на Пако 

Всеки дизайнер има любими модели и известни личности, които го вдъхновяват да твори. Списъка с музи на Пако е дълъг. Разбира се, една от най-емблематичните - това е очарователната актриса Одри Хепбърн. В един от своите филми, тя носи красива рокля, изработена от метални елементи. Бриджит Бардо е друга знаменитост, която често се появява с тоалети на модната къща на различни събития. Певицата и модел Twiggy е също е муза на испанския дизайнер. Освен в обработката на метал, Пако Рабан  често експериментира и с кожа. Той създава за  специално за британската звезда -геометрично кожено яке, което носи неговият автентичен стил.  

Уханията Paco Rabanne 

С течение на времето, Пако натрупва голяма популярност и се превръща в икона на модния свят. Неговият бранд  и до днес е един от водещите лидери, които диктуват тенденциите на подиума. Те определено не се страхуват да експериментират и да излизат от зоната си на комфорт. Освен облекло, през 1969 г. те лансират на пазара и първия си парфюм, наречен Calandre. Paco Rabanne постигат огромни успехи, създавайки емлематични ароматни серии като Invictus,  Olympéa  и Lady Million.  

Пако Рабан успява да се превърне в един от най-известните модни дизайнери на нашето време. Макар официално да се оттегли от ръководните позиции в компанията, той още вдъхновява множество хора по света с нестандартните си визии, бунтарската естетика и дръзкия си стил.