Пако Рабан - историята на един моден гений

Популярни

Замислено пълно момиче

Как пълните момичета да се обличат красиво?

Ако имате наднормено тегло, това не означава, че не можете да изглеждате прекрасно!

Как да изберете най-добрата акумулаторна пръскачка

За всеки един градинар най-големият проблем са вредителите и плевелите.

PR специалисти обсъждат стратегия

Липсата на маркетинг и PR специалисти в България

Маркетинговата, рекламната и PR индустрията са изправени пред сериозен недостиг на кадри, заради...

Какво представлява дизеловото гориво за земеделие?

Червеният дизел, известен като дизелово гориво за земеделие, е популярно гориво, използвано...

усмихната жена седнала на диван с лаптоп в скута

Как да бъдете уважавана жена на работното място?

Независимо дали сте отговорна за копирната машина или за екип от служители, с абсолютна...

стилен мъж в костюм
5

По всяка вероятност сте чували името му, защото от 60-години насам за него не спира да се говори. Виждали сте редица известни личности, облечени с неговите тоалети. Били сте омагьосани от поне един от емблематичните аромати, които неговата модна къща лансира. Той е моден гений, чиято бунтарска естетика разчупва статуквото. Той е Пако Рабан. В тази статия ще ви разкажем малко повече на личността на дизайнера и неговия неповторим стил. Ако вече сте любопитни да научите повече, то пренесете се с нас в далечната 1934 г.  

Как Франсиско стана Пако? 

Пако е роден преди 85 години в Сан Себастиан, Испания. Рожденото му име е Франсѝско Рабанѐда и Куѐрво, но самият той решава да го замени с по-кратка версия. Така се появява псевдонимът Пако Рабан, който няколко години по-късно ще даде името и на популярния моден бранд. Когато е само двегодишен, избухва Гражданската война в Испания. Това принуждава семейството му да напусне родината и да се установи във Франция. 

 В Париж, младият испанец прекарва детските си години и се записва да учи в Националната академия за изящни изкуства. За разлика от болшинството модни икони, Пако завършва архитектура, а не дизайн. Тогава още никой не предполага, че неговият талант се крие другаде. 

Различният стил на Paco Rabanne 

Съдбата обаче си знае работата и скоро той започва да създава бижута и аксесоари за едни от най-известните френски модни къщи. В списъка с имена, за които е творил, ще откриете гиганти като Dior, Pierre Cardin, Balenciaga и Givenchy. Още тогава проличава неговия различен поглед и бунтарски дух.  

Попаднал в тази среда, Пако Рабан се вдъхновява да създаде собствена модна  колекция. Така, в средата на 60-те години, той представя на подиума първата първите си модели. Тя остава в историята с името “12 неносими рокли от съвременни материали”. Някои от критиците са шокирани, но други са впечатлени от бунтарската визия и нетрадиционните рокли. Те са направени от метални плетки, наподобяващи на ризници.  Години наред те остават запазена марка на Paco Rabanne и донасят на бранда световна разпознаваемост. Често самият Пако казва за себе си, че не е дизайнер, а занаятчия. Наистина голяма част от неговите колекции са изработени от нетипични материали като метал, стъкло, пластмаса, които се обработват на ръка.  

Музите на Пако 

Всеки дизайнер има любими модели и известни личности, които го вдъхновяват да твори. Списъка с музи на Пако е дълъг. Разбира се, една от най-емблематичните - това е очарователната актриса Одри Хепбърн. В един от своите филми, тя носи красива рокля, изработена от метални елементи. Бриджит Бардо е друга знаменитост, която често се появява с тоалети на модната къща на различни събития. Певицата и модел Twiggy е също е муза на испанския дизайнер. Освен в обработката на метал, Пако Рабан  често експериментира и с кожа. Той създава за  специално за британската звезда -геометрично кожено яке, което носи неговият автентичен стил.  

Уханията Paco Rabanne 

С течение на времето, Пако натрупва голяма популярност и се превръща в икона на модния свят. Неговият бранд  и до днес е един от водещите лидери, които диктуват тенденциите на подиума. Те определено не се страхуват да експериментират и да излизат от зоната си на комфорт. Освен облекло, през 1969 г. те лансират на пазара и първия си парфюм, наречен Calandre. Paco Rabanne постигат огромни успехи, създавайки емлематични ароматни серии като Invictus,  Olympéa  и Lady Million.  

Пако Рабан успява да се превърне в един от най-известните модни дизайнери на нашето време. Макар официално да се оттегли от ръководните позиции в компанията, той още вдъхновява множество хора по света с нестандартните си визии, бунтарската естетика и дръзкия си стил.