Как да поставим осветление за баня, лампи и лунички

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

баня с лампи за баня отразяват се в стената
5

Удобната баня е добре осветената баня и това е закон в интериорния дизайн. Независимо, че можете да избирате от красивите плафони, аплици и лунички от Lightluxury.bg, то трябва да знаете и как да ги монтирате по начин, по който те да увеличат и подчертаят пространството. Ще разгледаме по-долу някои от основните въпроси, с които неминуемо ще се сблъскате, когато стане време за поставянето на аплиците и плафоните.

Осветителните тела за баня накъде трябва да сочат?

Всеки човек, който се е заел с нелеката мисия да обзавежда банята си, се изправя пред въпроса „нагоре или надолу да сочат аплиците?“. Първото нещо, което трябва да помислите, е как ще използвате светлината, идваща от тях. Ако предпочитате директно осветление за баня, то тогава осветителното тяло трябва да осветява пряко надолу или към обекта, например вас пред огледалото. Ако обаче ви е необходим индиректен източник на светлина за настроение и отмора, то тогава нека да сочат нагоре към тавана.

В случай че имате баня с по-тъмна цветова палитра, висяща надолу лампа за баня може да пасва най-добре. Защото по-тъмните цветове поглъщат повече светлина и окачването ѝ надолу ще фокусира светлината върху зоната, която наистина искате да осветите.

Ако вашата баня е в по-светъл цвят, плафон сочещ нагоре ще ви послужи най-добре да подчертаете пространството. Причината се крие в това, че светлината се отразява от тавана и стените, усилвайки общото количество светлина за цялата стая.

Прозрачно или матирано стъкло?

Напълно вероятно е да сте се сблъсквали с тази дилема и преди, когато сте избирали осветление за баня или за други стаи от дома ви. При банята обаче, плафоните и аплиците най-често са по-близко до равнището на очите и се виждат по-често, заради това стъклата им имат по-голямо значение.

По-популярният избор винаги е бил матираното стъкло. Една любима характеристика на матираното стъкло при луничките за баня е, че то осветява по мек начин околна светлина. То все още осигурява много лумени, но не е прекалено грубо за окото. Освен това изисква по-малко почистване, тъй като е малко вероятно да видите пръстови отпечатъци или пръски от вода по него. Абсолютно достатъчно е да ги забършете веднъж седмично и те ще са в прекрасно състояние дълго време.

Прозрачното стъкло също си има неговите любители. То разпределя повече лумени и не разсейва светлината. Освен това е по-добрият избор, ако ще използвате осветителното тяло за баня за дадена задача, примерно гримиране.

Какъв размер осветително тяло е по-добре да сложите в банята ви?

Има голямо разнообразие при помещенията, използвани за баня. Някои са малки и изящни, други драматични и големи. Някои са квадратни, други имат нестандартна форма. Ако разгледате само вариантите за душове, душ кабини и вани ще придобиете представа колко различна може да бъде една баня от друга. Това е и причината осветлението в банята също да бъде много разнообразно. Как обаче да се ориентирате в големината, ще ви кажем по-долу. Първо набележете мястото, където ще сложите осветителното тяло. Ако ще го монтирате над мивка и над огледало, то трябва да е поне ¾ от размера на дължината на огледалото. Центрирайте го над мивката и никога не избирайте осветителни тела, които надвишават дължината на огледалото. В случай че притежавате две или повече мивки, тогава важи същото правило за всяка една отделно. Необходимо е да центрирате всяка лампа над съответната мивка.

баня с лунички

Плафоните също са добър избор, както и луничките. Тях можете да ги поставите от двете страни на огледалото. Когато пък монтирате осветително тяло на тавана, то преценете дали светлината му ще е достатъчно силна за цялото помещение. Ако се окаже, че не е, тогава добавете плафони, аплици или лунички за баня, където е необходимо.

Осветлението има значение. Избирането и монтирането на правилното осветление в банята ще ви осигури по-добра сутрешна рутина и вечерно релаксиращо изживяване.