LED осветителните тела: С какво са по-различни?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

осветителните тела
5

Крушките със светодиоди са едни от най-енергийно ефективните крушки. Създадени, благодарение на напредналата технология, днес можете да се сдобиете с лампи във всякакви модели с такива крушки. По информация на Ultralight.bg качествените LED крушки издържат по-дълго, по-трайни са и предлагат съпоставимо или дори по-добро качество на светлината спрямо другите видове осветление. Нека да видим някои интересни факти за светодиодите и LED осветлението, които най-вероятно не сте знаели преди. Четете по-долу за да научите повече.

Икономии на енергията

LED е високо енергийно-ефективна технология за осветление и има потенциал да промени коренно бъдещето на осветлението в целия свят. Светодиоди, особено продуктите с класификация Energy star, използват поне 75% по-малко енергия и издържат до 25 пъти по-дълго от осветлението с нажежаема жичка.

Широкото използване на LED осветление има най-голямо въздействие върху спестяването на енергия, когато става въпрос за потребление на държавно ниво. До 2027 г. широкото използване на светодиоди може да спести около 348 TWh (в сравнение с липсата на LED) на електроенергия. Това е еквивалентната годишна електрическа мощност на 44 големи електрически централи (по 1000 мегавата всяка) и обща икономия от над 30 милиарда долара при днешните цени на електроенергията.

Как се различават светодиодите и LED осветлението?

Устройството на LED осветлението е съвсем различно от останалите крушки. Няма нищо общо с нажежаема жичка, нито с CFL. Основните разлики са следните:

  • Източникът на светлина при LED е с много малък размер. Това са всъщност няколко червени, зелени и сини светодиоди, които при комбиниране излъчват бяла светлина.
  • Посоката на светлината при светодиодите е точно определена, тоест лъчът е насочен. Това намалява необходимостта от дифузери и рефлектори, които да улавят и насочват светлината. Тази функция прави светодиодите много по-ефективни за приложения, като вградени прожектори и акцентно и локално осветление. При другите видове осветление и осветителни тела, светлината трябва да се отразява в желаната посока и повече от половината от нея може никога да не напусне осветителното тяло.
  • Светодиодите излъчват много малко топлина. За сравнение, крушките с нажежаема жичка освобождават 90% от енергията си като топлина, а CFLs освобождават около 80% от енергията си като топлина.

LED осветителни тела

Понастоящем LED осветлението Ultralight се предлага в голямо разнообразие от домашни  осветителни тела и такива за индустриална употреба. Бързото развитие на LED технологията води до все повече продукти и подобрена производствена ефективност.

осветителни тела LED лампички

Промишлено и търговско осветление

Високата ефективност и насочеността на светодиодите ги прави идеални за много промишлени цели. Светодиодите са все по-често срещани и в уличното осветление, осветлението на паркинга, осветлението на пешеходните пътеки и изобщо всякакви външни площи. Освен това много често можете да срещнете градинско осветление, което да е с LED светлина. Фасадното осветление, под формата на плафони със светодиоди също не е рядкост.

LED осветителни тела за кухнята

Предвид размера на светодиодите, те са идеални за осветяване на кухненски плотове и тесни пространства. Светлината може да изглежда по-студен цвят или дори синя, но ако изберете онази, която най-много ви допада, ще имате едно добро локално осветление. Избягвайте да поставяте LED лампички отдясно, ако обикновено си служите с дясната ръка, защото ще се образува сянка. Най-добре е да закачите осветителното тяло отгоре или отдолу, ако сте избрали LED лента.

Вградени осветителни тела

Вградените прожектори често се използват в кухни, коридори и мокри помещения. Вградените лампи са изключително удобни и не заемат никакво излишно пространство.

За заключение

С подобрения в производителността и спадащите цени, LED осветителните тела могат да заменят дори 75-ватовите крушки с нажежаема жичка. Важно е да прочетете етикета на вашето осветително тяло, за да се уверите, че продуктът е с подходящата яркост и цвят за предвиденото местоположение. Светодиодите консумират много по-малко електроенергия от крушките с нажежаема жичка, което ги прави перфектно решение и за празнично осветление. Ако оставяте например елхата да свети цяла нощ, то LED лампичките са хладни и няма да нагреят подаръците или други обекти, които са в близост.