LED осветителните тела: С какво са по-различни?

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

осветителните тела
5

Крушките със светодиоди са едни от най-енергийно ефективните крушки. Създадени, благодарение на напредналата технология, днес можете да се сдобиете с лампи във всякакви модели с такива крушки. По информация на Ultralight.bg качествените LED крушки издържат по-дълго, по-трайни са и предлагат съпоставимо или дори по-добро качество на светлината спрямо другите видове осветление. Нека да видим някои интересни факти за светодиодите и LED осветлението, които най-вероятно не сте знаели преди. Четете по-долу за да научите повече.

Икономии на енергията

LED е високо енергийно-ефективна технология за осветление и има потенциал да промени коренно бъдещето на осветлението в целия свят. Светодиоди, особено продуктите с класификация Energy star, използват поне 75% по-малко енергия и издържат до 25 пъти по-дълго от осветлението с нажежаема жичка.

Широкото използване на LED осветление има най-голямо въздействие върху спестяването на енергия, когато става въпрос за потребление на държавно ниво. До 2027 г. широкото използване на светодиоди може да спести около 348 TWh (в сравнение с липсата на LED) на електроенергия. Това е еквивалентната годишна електрическа мощност на 44 големи електрически централи (по 1000 мегавата всяка) и обща икономия от над 30 милиарда долара при днешните цени на електроенергията.

Как се различават светодиодите и LED осветлението?

Устройството на LED осветлението е съвсем различно от останалите крушки. Няма нищо общо с нажежаема жичка, нито с CFL. Основните разлики са следните:

  • Източникът на светлина при LED е с много малък размер. Това са всъщност няколко червени, зелени и сини светодиоди, които при комбиниране излъчват бяла светлина.
  • Посоката на светлината при светодиодите е точно определена, тоест лъчът е насочен. Това намалява необходимостта от дифузери и рефлектори, които да улавят и насочват светлината. Тази функция прави светодиодите много по-ефективни за приложения, като вградени прожектори и акцентно и локално осветление. При другите видове осветление и осветителни тела, светлината трябва да се отразява в желаната посока и повече от половината от нея може никога да не напусне осветителното тяло.
  • Светодиодите излъчват много малко топлина. За сравнение, крушките с нажежаема жичка освобождават 90% от енергията си като топлина, а CFLs освобождават около 80% от енергията си като топлина.

LED осветителни тела

Понастоящем LED осветлението Ultralight се предлага в голямо разнообразие от домашни  осветителни тела и такива за индустриална употреба. Бързото развитие на LED технологията води до все повече продукти и подобрена производствена ефективност.

осветителни тела LED лампички

Промишлено и търговско осветление

Високата ефективност и насочеността на светодиодите ги прави идеални за много промишлени цели. Светодиодите са все по-често срещани и в уличното осветление, осветлението на паркинга, осветлението на пешеходните пътеки и изобщо всякакви външни площи. Освен това много често можете да срещнете градинско осветление, което да е с LED светлина. Фасадното осветление, под формата на плафони със светодиоди също не е рядкост.

LED осветителни тела за кухнята

Предвид размера на светодиодите, те са идеални за осветяване на кухненски плотове и тесни пространства. Светлината може да изглежда по-студен цвят или дори синя, но ако изберете онази, която най-много ви допада, ще имате едно добро локално осветление. Избягвайте да поставяте LED лампички отдясно, ако обикновено си служите с дясната ръка, защото ще се образува сянка. Най-добре е да закачите осветителното тяло отгоре или отдолу, ако сте избрали LED лента.

Вградени осветителни тела

Вградените прожектори често се използват в кухни, коридори и мокри помещения. Вградените лампи са изключително удобни и не заемат никакво излишно пространство.

За заключение

С подобрения в производителността и спадащите цени, LED осветителните тела могат да заменят дори 75-ватовите крушки с нажежаема жичка. Важно е да прочетете етикета на вашето осветително тяло, за да се уверите, че продуктът е с подходящата яркост и цвят за предвиденото местоположение. Светодиодите консумират много по-малко електроенергия от крушките с нажежаема жичка, което ги прави перфектно решение и за празнично осветление. Ако оставяте например елхата да свети цяла нощ, то LED лампичките са хладни и няма да нагреят подаръците или други обекти, които са в близост.