Избягвайте началните грешки при бягане.

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

маратонки Lonsdale
4.3

Времето навън вече е топло. Всеки следобед е слънчев и прекрасен, така че нямате повече оправдания, за да не отидете да потичате. В случай, че сте достатъчно мотивирани, и готови да започнете с това, обърнете внимание на няколко грешки, които правят всички начинаещи в бягането. При тяхното допускане, можете да се откажете от този спорт като вид физическа активност, затова е добре да ги избегнете.

Прекаляване с бягането.

Начинаещите често бягат твърде бързо. Те всъщност не знаят колко може да издържи техния организъм и искат много бързо да получат резултати. Всеки трябва да намери подходящото темпо, за да не натоварва прекомерно сърцето си. Бягането не трябва да бъде твърде дълго, тъй като е хубаво организмът да си отпочине. Добре е първите няколко пъти да пробягате разстояние по-малко от един километър. С редовна и правилна тренировка постепенно ще увеличавате разстоянието.

Преяждане с храна непосредствено преди бягане.

Не тичайте с пълен стомах. Не е добре за вашето здраве, а и няма да успеете да тичате толкова ви се иска. Най-добре е да ядете поне два часа преди да излезете навън. В случай, че сте гладни непосредствено преди бягане, най-добрият избор е да хапнете сушени плодове, които са богати на въглехидрати, лесно се разграждат и по този начин бързо ще възстановите организма си. Не забравяйте, че добрата хидратация е много важна. Изпийте достатъчно вода преди тренировка.

Не се навличайте с твърде много дрехи.

Една от най-големите грешки, които правят начинаещите, особено тези, които искат по-бързо да свалят килограми е обличането на прекалено много дрехи. По този начин няма да отслабнете, а ще ускорите сърцебиенето си. Добре е дланите и стъпалата ви да са добре затоплени.

Лош избор на терена.

Повърхността, върху която бягате, оказва влияние върху краката, ставите и коленете. Най-добрият избор като трасе е мек терен например пътека с трева. Асфалтът и бетонът е добре да се избягват. Горските пътеки обикновено са добър избор, но трябва да се внимава с неравностите.

Неудобни маратонки

Бягането е много евтин спорт. Единственото нещо, в което трябва да инвестирате са добрите маратонки. Бягането със стари и износени маратонки може да доведе до подуване на краката и да ви възпре от мисълта да се върнете отново към тази физическа активност. Също така е добре да обърнете внимание дали маратонките отговарят на размера на вашите крака.

Липса на разнообразие при тренировката.

Опитайте се да въведете разнообразие при тренировките си. Ежедневното бягане на една и съща пътека или на един и същи терен не е правилно. След като сте бягали вече няколко пъти на равен терен, изпробвайте неравен горски път, където има и наклони. Постоянните предизвикателства ще направят бягането по-забавно и така по-бързо ще достигнете желаните резултати.