Колко важни са ненаситените мастни киселини за здравето?

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

ненаситените мастни киселини
5

Всеки е чувал за ненаситените мастни киселини, наречени Омега, които са много важни за организма ни, но телата ни не могат да си ги произведат сами. Затова се налага да си ги набавяме чрез храна или добавки като рибено масло, ленено семе и други. Сигурни сме, че и всеки има мнение по въпроса дали тези киселини трябва да си ги набавя само чрез консумация на хранителни продукти, в които се съдържат тези киселини или по-доброто решение да се довери на добавките, предлагани от магазини като Alimento.bg.

Ние няма да ви кажем как да постъпите, тъй като здравето си е ваше и изборът е напълно във ваши ръце, но ще се опитаме да разкажем малко повече за тези толкова важни за организма мастни киселини.

Какво е нужно да знаете за ненаситените мастни киселини?

Както вече споменахме, мазнините, които постъпват в телата ни с храната, която консумираме са наситени и ненаситени, но за разлика от наситените, ненаситените мастни киселини организмът ни не може да си произведе сам.

За да попълним запасите си от тях се налага да приемаме храни, богати на Омега - 3 - 6 или 9 киселини. За съжаление, продуктите, които купуваме и консумираме идват толкова преработени при нас, че няма как да сме напълно сигурни дали са наистина натурални или дали в тях се съдържа необходимото ни количество от важните ненаситени киселини. Затова се налага да приемаме добавки, които да се погрижат да ни осигурят полиненаситените мастни киселини, нужни за правилната работа на мозъка, нервната ни система, сърцето и други важни органи.

Магазини като Alimento са се постарали да подберат и да предлагат на своите клиенти висококачествени продукти и добавки, които носят търговските марки на световни производители на добавки, с което улесняват нас, потребителите, които се нуждаем от безценните Омега киселини, за да се погрижим за здравето си.

Къде се съдържат Омега - 3 - 6 – 9 полиненаситени мастни киселини?

Най-простото обяснение е, че тези вещества се съдържат в различни хранителни източници. Омега - 3 се извлича основно от риба. Основните източници, богати на Омега - 3 са риба тон, сьомга, камбала, водорасли. В минимални количества тези ненаситени киселини се откриват и в някой растителни масла. Омега - 6 се съдържат главно в растителните масла като ленено, рапица, иглика, касис и други. Най-голямо съдържание на Омега - 9 има в зехтина, рапичното масло, слънчогледовите семки, фъстъците, орехите, авокадото, синапеното семе.

Как ще ви помогнат добавките, които съдържат полиненаситени мастни киселини?

Омега 3 киселините са сред основните елементи, които изграждат клетъчните мембрани, съдържащи се в клетките на мозъка, в кръвоносните съдове, в мускулната тъкан на сърцето, в репродуктивната и ендокринната системи. Омега - 3 киселините участват в регулацията на обмяната на веществата, поддържат имунната система, предотвратяват развитието на заболявания като астма, артрит, псориазис. Освен това добавките с високо съдържание на Омега - 3, които предлагат и от Alimento.bg намаляват различни възпалителни процеси, които произтичат в тялото, намаляват риска от появата на депресия, сърдечни заболявания, дори и някой видове рак. Редовният прием на добавки с Омега - 3 допринасят за работата на мозъка, сърдечно-съдовата система, помагат за борбата с диабета, високото кръвно налягане и упоритите кожни заболявания. Полиненаситените Омега - 3 киселини подобряват работата на стомаха и червата, допринасят за процеса на секреция на жлъчката, имат благотворен ефект върху кожата, като забавят процеса на стареене.

Храните и добавките, които съдържат Омега - 6 насърчават мозъчната дейност, помагат за развитието на кожните клетки и участват активно в процеса на растеж на косата. Действат благотворно на работата на сърцето, използват се за лечение на алергии, екземи, остеопороза и ПМС (предменструален синдром).

Въпреки, че Омега - 9 киселините не са от толкова голямо значение за функционирането на организма, благодарение на тях можем да усвоим по-бързо нужните ни Омега - 3 и 6.

Колко Омега - 3 и Омега - 6 се нуждае организма?

Според специалистите, за функционирането на органите и системите на организма на възрастен са нужни около 2 - 3 гр. Омега - 3 за седмица. По отношение на Омега - 6, лекарите съветват да се придържаме към съотношение 2:1 в полза на Омега - 3 (или казано по друг начин, Омега - 3 трябва да е 2 пъти повече от Омега - 6).

Има ли начин да си набавите важните ненаситени мастни киселини, без да сте притеснявате от качествата на добавките?

За да сте сигурни, че набавяте на организма си точно това, от което се нуждае, най-доброто решение е да разгледате хранителните добавки богати на Омега киселини, които предлагат от Alimento.bg. Така можете да сте спокойни, че приемате добавки, които са произведени от световноизвестни производители, продуктите на които са сертифицирани за качество. От магазина могат да ви предложат качествени натурални продукти и добавки на приемливи цени, които ще ви помогнат да се погрижите за дефицита на Омега -  3 - 6 или 9 в организма си.