Може ли безопасно да се дезинфекцира с натриева основа?

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

Nutrition facts table
5

Натриевата основа, по-известна като сода каустик са твърди бели, перлени люспички с химическата формула „NaOH“. Тя е силно разяждаща основа, алкален продукт, който при контакт с кожата може да причини тежки изгаряния. Използва се на десетки места в ежедневието, но рядко ѝ обръщаме специално внимание. Истината е, че без натриева основа много трудно щяхме да дезинфекцираме и да поддържаме нивото на хигиена на ниво. Решихме да ви разкажем повече за дезинфекциращите свойства на натриевата основа и за всички продукти, в които се съдържа. Четете по-долу, за да научите повече.

Натриевата основа и сапуните

Няма как да не знаете, че преди каквато и да била дезинфекция, на първо място застава доброто миене с вода и сапун. Сега ще ви изненадаме, но всъщност в много сапуни има натриева основа. Ако някога сте си мислели да правите домашен сапун, то със сигурност сте попадали на някоя рецепта включваща сода каустик. Благодарение на нея, домашният сапун става твърд и пенлив. Силата на натриевата основа се крие в това, че разяжда натрупалата се мазнина, без значение дали става въпрос за мръсотия по ръцете и кожата ви или за такава в каналите под мивката ви. Естествено, количеството, което се използва за направата на сапун, е в пъти по-малко, както и концентрацията.

Съвет от нас: Натриевата основа е много опасна за кожата, ако се докосне директно. Причинява химическо изгаряне и може да доведе до трайни вреди. Никога не работете с натриева основа без всички необходими предпазни средства, включително и ръкавици.

Натриевата основа и почистването

Благодарение на състава си, натриевият хидроксид елиминира протеините и нуклеиновите киселини, като същевременно деактивира повечето вируси, с които влиза в контакт. Химикалът също така унищожава дрожди, гъбички и ендотоксини. Поради своята ефикасност при премахване на микроорганизми, натриевият хидроксид обикновено се използва в медицинската индустрия като критичен санитарен компонент. Точно там, където почистването е от най-приоритетно значение.

Белината

Вярвате или не, белината всъщност се прави с натриева основа. Първо, сме длъжни да ви запознаем с истинското име на белината, а то е натриев хипохлорит. Тя се получава при смес на натриева основа и хлор. Благодарение на качествата на двата химикала, тя има свойството да почиства и разгражда мазнини и замърсявания. Заедно с това си свойство, има и неприятното свойство да избелва цветове.

Натриевата основа и ресторантьорството

Там където хигиената трябва да е наистина на високо ниво се използват подобни химикали, за да се почистват по-прецизно съдовете и кухненските уреди. Много често в големите ресторанти използват натриева основа, чрез която се постига перфектна чистота бързо и лесно.

Най-вероятно сами знаете, че когато се готви често в една фурна, тя се замърсява. Това е и причината да се използват толкова много обезмаслители в кухните на ресторантите. Натриевата основа е обезмаслител, който разяжда натрупаната мазнина и я втърдява, ако не се отстрани.

Всяка кухня трябва да притежава поне един препарат с натриева основа. Също така, чистата кухня помага да се запазят работниците и клиентите в безопасност от хранителни болести и вируси. Не на последно място, поддържа и пазарната репутация на ресторанта.

Четки за съби със сода

Дезинфекция и стабилизиране на pH нивото

Натриевата основа на Химснаб има и свойството да регулира нивата на pH, заради това се и съдържа в много продукти за красота. Включването на натриев хидроксид в продуктите за коса създава по-малко кисела среда за скалпа, кожата и косата, един вид дезинфекцира скалпа. Къде можете да откриете натриева основа?

  • В лаковете за коса;
  • Парфюмите;
  • Боите за коса;
  • Грима;
  • Лаковете за нокти;
  • Шампоаните;
  • Продуктите за бръснене;
  • Кремовете депилатори;
  • Маслата за тен.

Във всички тези продукти обаче разтворът на натриева основа е минимален, около и под 5%. Това означава, че в толкова малко количество, тя не само че не пречи на здравето на кожата, ами и помага за него.