Материали за парапети – желязо, дърво, инокс, стъкло

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

направа на парапети
4.65

Парапети или части от тях се използват навсякъде вътре или вън от сградите. Отвън се използват за тераси, покриви, външни стълби, пред големи прозорци. Вътре в сградите се ползват за стълбища, декоративни прегради, ръкохватки покрай стени. Разнообразието от материали и изпълнения е огромно и зависи от персоналното предпочитание на клиента. В зависимост от предназначението и мястото на парапетите те могат да бъдат от ковано желязо или дърво, например за битови кътчета или механи. За парапетите от ковано желязо фирмите поддържат богат асортимент от декоративни ковани елементи, които се сглобяват по желание на клиента. Височината за парапети е стандартна – за вътрешно пространство височината трябва да е над 1.05 м, за тераси и външни стълби също, ако височината на сградата е над 20 метра всички парапети трябва да са над 1.20 м заради това, че някои от ръчно кованите елементи на парапетите от ковано желязо имат и висока художествена стойност, цената им може доста да превишава цената на стандартните парапети. Парапети от ковано желязо, освен че са красиви, са и доста здрави и дълготрайни. При тях не се разчита на обикновени скрепващи елементи, а се заваряват.

За нуждите на етнокомплекси, битови кътове и механи се правят парапети и вътрешни прегради от дърво. Парапети се правят и от масивно дърво по желание на клиента със семпли или резбовани елементи. Едни парапети даже може да са комплект с цяла вътрешна вита стълба.

Всеки избира парапети съгласно индивидуалния си вкус, интериора на сградата или офиса. Предпочитанията падат върху металните парапети заради тяхната функционалност, здравина, разнообразие и сигурност. Не на последно място идва цената. Понеже всички елементи от парапета са заводски, цената им е по-ниска от дървените и кованото желязо.

Парапети от метал има иноксови, алуминиеви и от обикновено желязо (черно или неръждаемо). Декорацията за парапети може да се прилага почти за всички метални парапети. Закрепването също. Закрепването за вътрешни стълби в повечето случаи се прави челно за плочата, за да не заема самите парапети място от стълбището със закрепването си. В зависимост от ширината на стълбището и желанието на клиента може да се използват дистанционери. Някои парапети може да са изцяло от инокс с тръбен пълнеж две или три „хоризонтални” струни от тръби с диаметър 16 мм. Може моделът да е с вертикални струни или от метални квадрати или правоъгълници.

Стъклените парапети се правят от триплекс с метални закрепващи елементи. Триплексът е стъкло, два до няколко пласта, залепени със смола помежду си, така че ако се счупи, стъклото да не се посипе на порязващи парченца а да остане в рамката си, дори и напукано.

Възможни са комбинации между стъкло, дърво и метал, за направа на парапети. Дървото обикновено се ползва за ръкохватка при парапети.