Катаракта - причини, развитие и рискове

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

катаракта
1.45

Катарактата е вид заболяване, при което вътреочната леща на окото потъмнява, което нарушава нормалното зрение. В следствие на това, то намалява.

 

Развитието на катаракта обикновено е бавно, но ако не се предприемат мерки може да доведе до пълна загуба на зрението. С времето постепенно зрението намалява все повече и ако не се лекува образите се преврщат в силуети, които са трудно различими. Заболяването катаракта обикновено засяга и двете очи, като при различните хора стадия на развитието й в едното око е различен от другия. Има случаи при които катаракта може да бъде развита само в едното око - това е вродената катаракта. При нея потъмнялата леща е по рождение, не в следствие на времето, а развитието на катаракта е едностранно. С течение на възрастта, отслабването на зрението води до старческото перде, чието развити е симетрично и се наблюдава равномерно развитие на катаракта и в двете очи.

 

Благодарение на иновативните технологии, днес катаракта може да бъде отстранена лесно и безболезнено. Това е рутинна операция, а възстановяването на пациента е изключително бързо. Катаракта се отстранява чрез хирургическа намеса, като вече потъмнялата леща подлежи на разбиване с ултразвук и на нейно място се поставя изкуствена, която осигурява естественото, нормално зрение.

Най- разпространените симптоми за наличие на катаракта са замъглено виждане, чувствителност към светлина, отблясъци, понижено виждане на наситеността на цветовете, както и проблеми при различаване на различни нюанси.

Катаракта се води старческа болест, защото най- често се наблюдава при възрастни хора. Според специалисти, след 60 - годишна възраст лещата започва да потъмнява, но не е фатално, защото зрението може да бъде добро. Според експерти, по- голямата част от хората на около 75- годишна възраст притежават катаракта, която вече пречи на нормалното зрение. Тогава се налага хирургическа намеса.

Във връзка с превенция от катаракта има билки, които при редовна употреба могат да предотвратят, или забавят появата на заболяването. Има съставки, които съдържат някои билки, които могат да изострят зрението. Според някои билковата терапия не просто може да предотврати появата на катаракта, но и може да излекува болен от нея. При това заболяване дори може да бъде изготвен специален режим за прием на храна и допълнителни витамини, които съдържат множество полезни качества. Днешните технологии са модерно оборудвани, за да върнат зрението в такова състояние каквото е било. Дори има пациенти, които споделят, че след операцията имат дори по- добро зрение от това, което са имали преди заболяването на катаракта. Възстановителният, следоперационен период е в зависимост от типа хирургическа намеса, като максимално добро зрение може да бъде постигнато след седмица. Възможно е, въпреки добри, крайни резултати да бъде необходима допълнителна оптична корекция. Все пак всичко е толкова индивидуално!