Детайли при полагането на топлоизолации

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

полагане на топлоизолация
2.9

Поставянето на качествени топлоизолации не е работа за всеки. Най-доброто, което можете да направите е да проучите пазара и да изберете фирма, която да проучи и положи съответните топлоизолации. Като се започне оттам, да се реши дали топлоизолацията да е вътрешна или външна. В отделни случаи няма как да се избегне вътрешната топлоизолация, но това са единични случаи. Например, когато апартаментът до вас дълго време не е обитаван и е неотопляван, няма как да се изолирате външно от него.

Все пак външните топлоизолации са предпочитани. Преди да започне работата по полагането на топлоизолации, трябва да се подготви основата. Добрата подготовка на основата означава по-добра работа и по-дълготрайно използване на топлинната изолация. Отстранява се ронливата стара мазилка. Ръчно се изстъргват и премахват всякакви петна и полепнала мръсотия от стари ремонти и атмосферни влияния. Изравнява се, ако има нужда и се полага грунд на целия участък за заздравяване на основата и по-добро закрепване на плоскостите и детайлите. Извършва се подвеждане на топлоизолационните плочи в горната част на участъка, за да не влиза вода и влага между мазилката и изолацията и се започва монтирането на топлоизолации. При различните видове изолационни материали полагането става по различен начин.
Най-предпочитаният вид топлоизолации са изкуствените. Обичайно се използва EPS – експандиран полистирол или иначе казано – стиропор. Стиропорът за външни изолации е на плоскости със топчесто-зърнеста структура, екологично чист е и позволява на стената да „диша” , за да не се образува конденз. Недостатък е неговата запалимост и отделяне на задушливи газове при горене. Има разновидност – графитен стиропор, който е с по-добри изолиращи свойства и е по-устойчив на вода. Освен добрите топлоизолационни качества стиропорът притежава и добри звукоизолационни качества.

Фибранът е друг вид топлоизолации, с по-голяма твърдост, използва се за топлоизолации на места с висока степен на влажност – подове, плоски тавани, мокри помещения. Минералната вата е много добра за топлоизолации, пропуска лесно водните пари и е негорима.

За да има ефект поставянето на топлоизолации, изолационните платна трябва да са с дебелина минимум 5 см. Така се достига коефициент на топлопреминаване според Наредба 18 на МИЕТ. Върху подготвената основа започва закрепването на платна - топлоизолации. Закрепването става с лепило и дюбели. Лепилото се нанася с маламашка „на гребен”, като контактната повърхност трябва да е около 40%, после платната се прикрепят допълнително с дюбели за стената, колкото са необходими. Важно е при полагането на топлоизолации да се покрият горната и долна панелна фуга, за да се предотврати проникването на вода, а и да се изолират донякъде плочите на тавана и пода на жилището. След това се полага мазилката , която трябва да има добра устойчивост на пукнатини, в същото време да пропуска водни пари в достатъчна степен през съответните топлоизолации.