Функциониране на системите за мълниезащита

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

мълниезащита
4.3

Повечето от нас дори не се замислят над това дали системата за мълниезащита на сградата, в която живеят или работят, функционира добре, но всъщност това е от изключителна важност. Донякъде е нормално да не обръщаме внимание , тъй като в днешно време е трудно да се види сграда, която да не е обезопасена чрез система за мълниезащита. И все пак, това, че една сграда притежава система за мълниезащита, съвсем не означава, че тя функционира правилно и изцяло. А това е от изключителна важност, за да бъдем ефективно защитени.

Системата за мълниезащита се състои от няколко основни компонента – това са гръмоотвод, токоотвод и заземители, които са вероятно най-важната част от цялата система за мълниезащита. Разбира се, недопустимо е който и да е от тези компоненти на системата за мълниезащита да е закрепен за горивен елемент (дървени греди например) или да има допир в такъв. Това се отнася най-вече до гръмоотвода като част от всяка мълниезащита. Също така не е редно гръмоотводите да лежат върху покривната конструкция, тъй като това може да доведе до много сериозни рискове.

Друго задължение в грижата ни за системата за мълниезащита е проверката на заземителите поне веднъж в годината. Известно е, че те корозират, а с времето се и разлагат и променят по този начин заземителното си съпротивление. Това може да доведе до сериозни проблеми и опасности, затова е редно да им обръщаме внимание профилактично.

Системата за мълниезащита не е сложна като устройство и функция, даже напротив – всеки от нас би могъл да разбере как работи, за да знае от каква важност е тя и как е редно да се поддържа.
Най-общо казано, ако не се осигури пряк път, по който мълнията да премине в земята, се създават много опасности като пожар, електрически дъги в сградата (които могат да причинят наранявания и пожари), повреда на електроуредите в сградата и дори експлозии. Затова системата за мълниезащита просто осигурява на мълнията най-прекия път до земята и по този начин предпазва сградата и най-вече хората вътре в нея.

Разбира се, както вече казахме, за да се осигури надеждна и реална мълниезащита, не е достатъчно просто нейното наличие. Важно е системата за мълниезащита да се монтира и поддържа по правилен начин, защото иначе би могла да доведе дори до по-сериозни щети - http://skyl.bg. По-важните неща в правилното поставяне  на системите за мълниезащита  са няколко:

  • осигуряване на безопасно и правилно място за гръмоотвода
  • предвиждане на необходимия брой токоотводи
  • може би най-важното от всички е поставянето на заземители, които да имат определени стойности независимо от това дали сезонът е влажен или сух.