Мотоблок или мотокултиватор за обработка на градината?

Популярни

Сравнете бързи онлайн кредити и намерете най-добрата оферта

В динамичния свят, в който живеем, понякога се случва да се нуждаем от бързи средства, за да...

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

фрезоване с мотокултиватор
5

Селскостопанската техника е незаменим приятел, когато трябва да се обработва градина или някакви посеви. Хората, които са тесни специалисти познават различните видове техника и как точно функционират, но за всички останали имената на машините не значат почти нищо или функциите им често се объркват. Решихме да разясним каква е разликата между мотоблокове и мотокултиватор, именно за да не стават никакви обърквания.

Какво е мотокултиватор?

Мотокултиваторът е машина, която служи за обработка на почвата. Тя се използва за сеитба и за по-добро наторяване. В зависимост от размера на култиватора, той може или не може да се използва на големи площи земя. В пазарната мрежа има изключително много видове култиватори. Когато почвата се обработи с култиватор, дори и да не се натори допълнително, тя подобрява своята структура, защото навлиза повече въздух. Освен това при поливане навлиза вода по-надълбоко, а дълбокото поливане е най-полезно за растенията и техните корени.

Мотокултиваторите са електрически или такива с бензинов или дизелов двигател. По-скъпи, но и по-издръжливи са култиваторите, който са с двигател с вътрешно горене, докато електрическите са по-евтини, но не могат да се използват за индустриални цели. Електрическите са по-лесни за управление и дамите също могат да ги управляват.

Какво е мотоблок?

Подобно на култиватора един мотоблок също обработва почвата, но функциите му са доста повече. Благодарение на отделни приставки, той може да се използва за вадене на моркови, картофи и други видове кореноплодни растения. С мотоблока се копае, фрезова и се бере реколта. Сами се досещате, че и цената на мотоблоковете е доста по-висока, отколкото на култиваторите. Най-новите модели са снабдени с редица приспособления, които да улеснят човека, който го управлява. Примерно, за тези, които остават по тъмно да обработват градината има модели, които са с фарове. Има специални ножове при някои модели мотоблокове и с тях лесно се изкопават канавки, за да има къде да се отича водата и да не наводнява реколтата. Както знаете, прекалената влага може да развали продукцията, така че просто копаене, плевене и поливане понякога не е достатъчно. Когато използвате мотоблока за бране на реколта се прикача на него кош, в който се събира продукцията. Така брането става по-бързо и по-приятно.

Ако сравняваме мотоблоковете и култиваторите, то със сигурност можем да заключим, че мотоблоковете са по-мощни. Освен това са и по-бързи, което ги прави по-полезни. Ако обаче не са ни нужни всички останали функции на мотоблока, а само обработка на почвата - то тогава и култиватора би свършил идеална работа. При всяко положение мотоблоковете тежат в пъти повече от култиваторите и са сериозни машини, така че не са подходящи за хора, които не се отнасят сериозно към градината.

При всяко положение изборът за машина трябва да е съобразен с много неща. Това е и причината, тази техника да не се купува набързо, а да се отделя повече време за проучване и четене. В противен случай, клиентите рискуват да се сдобият с нещо, което не им върши никаква работа и е прекалено тежко или бавно. В повечето магазини има добри консултанти, които да дадат основни насоки за различните видове.