Мотоблок или мотокултиватор за обработка на градината?

Популярни

акумулатор

Как се зареждате акумулатор?

Няма нищо по-лошо от паднал акумулатор в студена зимна утрин. Вече закъснявате за работа, а...

Гостна с декоративни профили

Как да създадете сами рамки от декоративни профили

Декоративните профили са традиционен елемент в дизайна, все по-често срещан домовете.

Чаша с прясно сварено кафе

Най-силните кафета на света

Когато започнете да разглеждате кафета, обикновено бързо ще се сблъскате с реалността, че...

Комфортна спалня с удобен матрак

Как да купим матрак онлайн?

В днешно време, все повече хора използват телефоните или компютрите си, за да пазаруват.

жена спи отпуснато на удобен матрак

5 начина, по които матракът влияе на съня Ви

Не бихте отишли на маратон или на поход в планината без подходящо оборудване, нали?

5
фрезоване с мотокултиватор

Селскостопанската техника е незаменим приятел, когато трябва да се обработва градина или някакви посеви. Хората, които са тесни специалисти познават различните видове техника и как точно функционират, но за всички останали имената на машините не значат почти нищо или функциите им често се объркват. Решихме да разясним каква е разликата между мотоблокове и мотокултиватор, именно за да не стават никакви обърквания.

Какво е мотокултиватор?

Мотокултиваторът е машина, която служи за обработка на почвата. Тя се използва за сеитба и за по-добро наторяване. В зависимост от размера на култиватора, той може или не може да се използва на големи площи земя. В пазарната мрежа има изключително много видове култиватори. Когато почвата се обработи с култиватор, дори и да не се натори допълнително, тя подобрява своята структура, защото навлиза повече въздух. Освен това при поливане навлиза вода по-надълбоко, а дълбокото поливане е най-полезно за растенията и техните корени.

Мотокултиваторите са електрически или такива с бензинов или дизелов двигател. По-скъпи, но и по-издръжливи са култиваторите, който са с двигател с вътрешно горене, докато електрическите са по-евтини, но не могат да се използват за индустриални цели. Електрическите са по-лесни за управление и дамите също могат да ги управляват.

Какво е мотоблок?

Подобно на култиватора един мотоблок също обработва почвата, но функциите му са доста повече. Благодарение на отделни приставки, той може да се използва за вадене на моркови, картофи и други видове кореноплодни растения. С мотоблока се копае, фрезова и се бере реколта. Сами се досещате, че и цената на мотоблоковете е доста по-висока, отколкото на култиваторите. Най-новите модели са снабдени с редица приспособления, които да улеснят човека, който го управлява. Примерно, за тези, които остават по тъмно да обработват градината има модели, които са с фарове. Има специални ножове при някои модели мотоблокове и с тях лесно се изкопават канавки, за да има къде да се отича водата и да не наводнява реколтата. Както знаете, прекалената влага може да развали продукцията, така че просто копаене, плевене и поливане понякога не е достатъчно. Когато използвате мотоблока за бране на реколта се прикача на него кош, в който се събира продукцията. Така брането става по-бързо и по-приятно.

Ако сравняваме мотоблоковете и култиваторите, то със сигурност можем да заключим, че мотоблоковете са по-мощни. Освен това са и по-бързи, което ги прави по-полезни. Ако обаче не са ни нужни всички останали функции на мотоблока, а само обработка на почвата - то тогава и култиватора би свършил идеална работа. При всяко положение мотоблоковете тежат в пъти повече от култиваторите и са сериозни машини, така че не са подходящи за хора, които не се отнасят сериозно към градината.

При всяко положение изборът за машина трябва да е съобразен с много неща. Това е и причината, тази техника да не се купува набързо, а да се отделя повече време за проучване и четене. В противен случай, клиентите рискуват да се сдобият с нещо, което не им върши никаква работа и е прекалено тежко или бавно. В повечето магазини има добри консултанти, които да дадат основни насоки за различните видове.