Важни неща, които трябва да знаете, когато купувате монитор онлайн

Популярни

Замислено пълно момиче

Как пълните момичета да се обличат красиво?

Ако имате наднормено тегло, това не означава, че не можете да изглеждате прекрасно!

Как да изберете най-добрата акумулаторна пръскачка

За всеки един градинар най-големият проблем са вредителите и плевелите.

PR специалисти обсъждат стратегия

Липсата на маркетинг и PR специалисти в България

Маркетинговата, рекламната и PR индустрията са изправени пред сериозен недостиг на кадри, заради...

Какво представлява дизеловото гориво за земеделие?

Червеният дизел, известен като дизелово гориво за земеделие, е популярно гориво, използвано...

усмихната жена седяща на диван с лаптоп в ръце

Как да бъдете уважавана жена на работното място?

Независимо дали сте отговорна за копирната машина или за екип от служители, с...

монитор  за компютър
0

Въпреки че през последното десетилетие лаптопите почти замениха настолните компютри, скромният компютърен монитор продължава да бъде основна част от различни оферти. Но независимо дали купувате такъв за дома или офиса, изборът може да не е чак толкова лесна задача. А когато решите да направите покупката онлайн, всички въпроси се свеждат до едно: Какво да правите, когато не можете да видите артикула лично?

Ето някои важни неща, които трябва да знаете, независимо дали си търсите нови или монитори втора употреба.

Е, с какво да започнете? Проверявате спецификациите, разбира се! С малко знания можете да направите много сигурни предположения за това, от което се нуждаете като монитор, въз основа на неговите характеристики, функции и цена. 

От какво се нуждаете?

Първото нещо, което трябва да определите, е от какъв размер имате нужда. Това има много общо със задачата, която вършите, но помага и просто да знаете най-често срещаните диапазони на размера.

Каква резолюция ви трябва - 1080p, 4K или нещо друго?

Дебатът за размери / резолюция не решен в ИТ общността, но е обща дискусия в царството както на телевизорите, така и на компютърните монитори. Във всеки случай разделителната способност се отнася до количеството пиксели в екрана. Ключовото нещо, което трябва да разберете за разделителната способност, е, че екраните с един и същ размер могат да имат различни разделителни способности.

Да допуснем, че обмисляте 27-инчов компютърен монитор. Много резолюции не са достатъчно високи, за да изглеждат добре на 27-инчов монитор...

Трите типа LCD панели: IPS, VA и TN

След като имате представа за това какъв размер и каква резолюция искате (или имате нужда), можете да научите много за общата "вибрация" на монитора, като знаете малко за неговия тип панел.

Всички компютърни монитори използват LCD панели. Обикновено има три основни категории LCD панели, за които да знаете.

IPS: Това означава "вътрешно превключване". Ключовите неща, които да научите, са, че това е най-ценният, най-светлият и обикновено най-колоритен тип панел, с най-широк ъгъл на видимост.

 

VA: Това означава "вертикално подравняване". Такъв модел е по-достъпен от IPS и има по-добър контраст, но по-лоши ъгли на видимост. Това е по-добър избор от IPS за времето за реакция, което е ключов фактор за видеоигрите.

TN: Това означава „усукана нематика“. Това са най-евтините панели и те имат най-лошия цвят и контраст, но най-бързото време за реакция. Те често се използват в по-малки, ориентирани към скоростта електронни спортове и конкурентни монитори за игри.

Ако купувате монитора за ежедневна употреба, вероятно няма нужда да си вземате IPS. 

Ето и кратък списък на всичко, което трябва да проверите, когато си търсите монитор  интернет.

• Размер: 24, 27 или 32 инча. 24 инча са достатъчни за повечето основни цели, докато 32 инча означава, че се отнасяте много сериозно към каквато и да е задача.

• Резолюция: През повечето време 1080p (Full HD) е добре. Може да искате по-висока разделителна способност, ако планирате да правите сериозно редактиране на изображения / видео или тежки игри. С 27 инча нагоре 1080p започва да изглежда зле за подробно съдържание.

• Панел: Ако можете да си го позволите, изберете си IPS. Ако не, вземете с VA. Изберете TN само ако искате наистина да спестите пари.

• Портове: Ако вашият лаптоп има HDMI изход, опитайте да получите монитор с HDMI вход. В противен случай DVI е най-добре. VGA трябва да бъде опция за вас само в краен случай.

Въпреки че няма начин да се защитите изцяло от изпускане на някоя важна функция, от която в крайна сметка може да се нуждаете, споделените с вас знания в този материал за компютърните монитори могат да бъдат достатъчни, за да определите какъв размер, разделителна способност, тип панел и т.н. трябва да си купите. Успех с пазаруването!