Къде да отидем с металотърсач за самородно злато?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

метален детектор за самородно злато
5

Все повече златотърсачи имат желанието да открият самородно злато с металотърсач, но начинаещите от тях се затрудняват с намирането на подходящите места. По-долу ще се опитаме да дадем повече информация в тази посока и да обясним, легално ли е това в България?

Как да се подготвим, за да намерим злато

Намирането на злато не е лесно и изисква придобиване на някои умения и познания от областта. Този процес също трябва да е подкрепен и от подходящо оборудване, което да ви подготви за работа. Сред основните необходими вещи са гумените ботуши, които да пазят краката ви сухи във водата, пълен комплект за промиване, състоящ се от сито и легенче, както и бутилчица за засмукване на микроскопичните златни частички. Можете да се възползвате и от специалните улеи за промиване, значително улесняващи работата по откриване на речно самородно злато.

Най-основният уред, без който не е възможно или откриването е много трудно, е металотърсачът – устройството за откриване на находки на определена дълбочина под земята. Представлява дълбочинен детектор, откриващ метал. Съществуват подводни модели за работа под водата или за сушата. Те още се делят на видове за начинаещи и аматьори или професионални металотърсачи за самородно злато, които могат да бъдат закупени от специализиран онлайн магазин. 

В голяма част от случаите любителите златотърсачи и хората, които не използват интензивно металотърсачи ги взимат под наем от специален сайт, използват ги и после ги връщат на специализираната фирма. Така си спестяват средствата за първоначалната покупка и същевременно практикуват иманярския занаят напълно легално, без големи разходи.

Къде са находищата на злато в България 

Ценният метал може да бъде намерен на различни места в страна, но най-често се търси в: 

  • планините и недрата на земята. Постига се чрез използване на специализиран металотърсач за дълбочинно търсене при различни разкопки и по време на строителни дейности. Не рядко иманярите извършват търсене и сред природата в планината. Този начин обаче изисква доста работа и не винаги се увенчава с голям успех;

  • реките и техните потоци по често носят със себе си късове от ценния благороден метал и подобни места са най-често предпочитани за търсене от иманярите и златотърсачите. Тук обикновено, този метал се намира на малки късове и изисква часове стоене и промиване, до отсяване и отделяне на малките скъпоценни парченца.

Когато търсите подходящи места за намиране на злато, препоръчваме ви да се възползвате от специалната карта, обозначаващата местностите в България за ситене. Такива предимно се намират в селата, като Костеновци, Гаганица, Черешовица Монтанско и още много други. Това ще ви помогне лесно и бързо да се ориентирате към близките до вашето местонахождение области за търсене. Можете да пробвате и нови непознати места, като близката река, която може да се окаже чудесно находище.

Легално ползване на металотърсач

Съгласно българското законодателство, закупуването и притежанието на металотърсач е напълно законно. Имате право също и на неограниченото му използване, като се съобразявате с обектите, притежаващи специален статут: археологически обекти, терените с чужда собственост и паметниците на културата. Подобни обекти не могат да се разкопават, обхождат и претърсват без изричното разрешение на собствениците на земите и имотите. Ако нямате подобно разрешение, то вие извършвате нарушение и можете да бъдете подведени под съдебна отговорност.

При използването на металдетектор е необходимо да притежавате в себе си копие или оригинал на документа или фактура за покупка и притежание на устройството.