Как да изберем качествен пчелен мед?

Популярни

Жена гледа ПВЦ дограма

Как да поръчате PVC дограма?

Изборът на правилния тип пвц...

Климатик Carrier Platinum Plus

Инверторни климатици

При ремонт на инверторен климатик потърсете сертифициран специалист.

Жена в сватбена рокля на брега на морето

Възможно ли е да изберете сватбената рокля на мечтите си

Независимо дали мечтаете за сватбената си рокля от петгодишна възраст и знаете точните...

Стар въздушен компрес

Части на въздушния компресор

Сред всички...

0

Пчелните продукти са сред най-полезните храни и добавки за поддържане на здрав дух в здраво тяло. Те разполагат с незаменими свойства за целия организъм. Най-популярният и консумиран сред тях – медът – е обичана храна и от малки, и от големи.

Но за да сте сигурни, че децата, а вие самите ще извлечете всички ползи от пчелния мед у дома, редно е да за се запасите с наистина качествен продукт. Оказва се обаче, че да го открием не е толкова лесно. Ако следвате обаче нашите съвети, бъдете сигурни, ще съумеете да изберете наистина качествен пчелен мед. 

Бъдете внимателни откъде купувате

В интернет, а и във физическите магазини има множество търговци на пчелен мед. Кой от тях обаче е наистина надежден? Нашият съвет е да търсите мед директно от производител. Друга алтернатива е да се спрете на някой био или сертифициран магазин за натурални продукти. Всички тези подходи ще ви държат далеч от синтетични заместители на мед и неговите производни. 

Каква е нормалната цена на меда днес?

Стандартната за килограм пчелен мед цена варира. Трудно можем да определим някаква база, около която да се придържате. По-важното е да избягвате прекалено евтините продукти. Има магазини, в които можете да закупите бурканче половин килограм мед за два-три лева. Избягвайте подобни рискови покупки. Това е нереална цена, което означава, че срещу нея ще получите нещо друго, но и качествен натурален мед. 

Какви билки да съдържа медът?

Както знаете, в търговската мрежа, а и сред самите производители има множество разновидности на меда. Обикновено, отделните видове се обособяват според използваното растение, чийто нектар е привличал пчелите за опрашване. В тази връзка, специалистите препоръчват за качествен мед от следните билки:

 • Риган
 • Мащерка
 • Бяла детелина
 • Магарешки трън 
 • Глог
 • Липа
 • Акация
 • Кориандър 
 • Лавандула

Трябва ли да е български, за да е качествен медът?

В повечето случаи, отговорът на този въпрос е положителен. Със сигурност, е по-препоръчително да се спрете на проверен и надежден производител на пчелни продукти, регистриран на територията на България. От друга страна, има видове мед – какъвто е медът манука – който се произвежда само в определени региони по света. Ако търсите именно този продукт, например, ще трябва той да е вносен. 

Можем ли да познаем качествения мед по цвета?

До известна степен, да, можем. Все пак, трябва да имате на предвид, че различните видове пчелен мед са с различен оттенък. Нещо, което със сигурност, трябва да знаете е, че мътният цвят на меда не говори хубаво за неговото качество. Друго нещо, което е добре да знаете е, че кристализираният мед не бива изглежда разслоен и нееднороден през стъкления буркан. 

Интересни похвати за разпознаване на качествен мед

В практиката пчеларите и търговците, запасяващи се директно от производители на мед, използват няколко интересни трикове за проверка на продукта. Вижте някои от тях:

 • Ако медът е качествен, той ще се разтвори идеално във вода, без да има остатък на дъното или по повърхността. 
 • Често некачественият мед има примеси като нишесте и дори тебешир. Наличието на нишестето се разпознава, когато към разтворен в дестилирана вода продукт, се капне малко йод. В случай че цялата течност стане синя, тогава има нишесте. За наличие на тебеширени примеси се подхожда по същия начин, но се капва оцет. В случая обаче се гледа дали сместа не започва да се пени. Ако това се случи, медът не е качествен.
 • Точно с една лъжичка мед от тъкмо отворения буркан ще разберете дали той е качествен или не. Когато продуктът е хубав, медът трябва да се тегли. В случай че изтича капка по капка, сякаш е вода, по-скоро продуктът е с ниско качество. 

Бъдете бдителни за синтетични заместители на пчелни продукти, включително и мед. Те нито са полезни за вашето здраве, нито могат да ви предложат същия автентичен вкус.