Как да изберем качествен пчелен мед?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

0

Пчелните продукти са сред най-полезните храни и добавки за поддържане на здрав дух в здраво тяло. Те разполагат с незаменими свойства за целия организъм. Най-популярният и консумиран сред тях – медът – е обичана храна и от малки, и от големи.

Но за да сте сигурни, че децата, а вие самите ще извлечете всички ползи от пчелния мед у дома, редно е да за се запасите с наистина качествен продукт. Оказва се обаче, че да го открием не е толкова лесно. Ако следвате обаче нашите съвети, бъдете сигурни, ще съумеете да изберете наистина качествен пчелен мед. 

Бъдете внимателни откъде купувате

В интернет, а и във физическите магазини има множество търговци на пчелен мед. Кой от тях обаче е наистина надежден? Нашият съвет е да търсите мед директно от производител. Друга алтернатива е да се спрете на някой био или сертифициран магазин за натурални продукти. Всички тези подходи ще ви държат далеч от синтетични заместители на мед и неговите производни. 

Каква е нормалната цена на меда днес?

Стандартната за килограм пчелен мед цена варира. Трудно можем да определим някаква база, около която да се придържате. По-важното е да избягвате прекалено евтините продукти. Има магазини, в които можете да закупите бурканче половин килограм мед за два-три лева. Избягвайте подобни рискови покупки. Това е нереална цена, което означава, че срещу нея ще получите нещо друго, но и качествен натурален мед. 

Какви билки да съдържа медът?

Както знаете, в търговската мрежа, а и сред самите производители има множество разновидности на меда. Обикновено, отделните видове се обособяват според използваното растение, чийто нектар е привличал пчелите за опрашване. В тази връзка, специалистите препоръчват за качествен мед от следните билки:

  • Риган
  • Мащерка
  • Бяла детелина
  • Магарешки трън 
  • Глог
  • Липа
  • Акация
  • Кориандър 
  • Лавандула

Трябва ли да е български, за да е качествен медът?

В повечето случаи, отговорът на този въпрос е положителен. Със сигурност, е по-препоръчително да се спрете на проверен и надежден производител на пчелни продукти, регистриран на територията на България. От друга страна, има видове мед – какъвто е медът манука – който се произвежда само в определени региони по света. Ако търсите именно този продукт, например, ще трябва той да е вносен. 

Можем ли да познаем качествения мед по цвета?

До известна степен, да, можем. Все пак, трябва да имате на предвид, че различните видове пчелен мед са с различен оттенък. Нещо, което със сигурност, трябва да знаете е, че мътният цвят на меда не говори хубаво за неговото качество. Друго нещо, което е добре да знаете е, че кристализираният мед не бива изглежда разслоен и нееднороден през стъкления буркан. 

Интересни похвати за разпознаване на качествен мед

В практиката пчеларите и търговците, запасяващи се директно от производители на мед, използват няколко интересни трикове за проверка на продукта. Вижте някои от тях:

  • Ако медът е качествен, той ще се разтвори идеално във вода, без да има остатък на дъното или по повърхността. 
  • Често некачественият мед има примеси като нишесте и дори тебешир. Наличието на нишестето се разпознава, когато към разтворен в дестилирана вода продукт, се капне малко йод. В случай че цялата течност стане синя, тогава има нишесте. За наличие на тебеширени примеси се подхожда по същия начин, но се капва оцет. В случая обаче се гледа дали сместа не започва да се пени. Ако това се случи, медът не е качествен.
  • Точно с една лъжичка мед от тъкмо отворения буркан ще разберете дали той е качествен или не. Когато продуктът е хубав, медът трябва да се тегли. В случай че изтича капка по капка, сякаш е вода, по-скоро продуктът е с ниско качество. 

Бъдете бдителни за синтетични заместители на пчелни продукти, включително и мед. Те нито са полезни за вашето здраве, нито могат да ви предложат същия автентичен вкус.