5 начина, по които матракът влияе на съня Ви

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

жена спи отпуснато на удобен матрак
5

Не бихте отишли на маратон или на поход в планината без подходящо оборудване, нали? Въпреки че прекарваме 1/3 от живота си в сън, много от нас не се подготвят адекватно за лягане - нито откъм обстановка, нито откъм матраци, спално бельо или светлина. Интересното е, че ако попитате хората, дали матракът е важен за техния сън, всички ще се съгласят, че е едно от най-важните неща. Според E-sleep.bg предлагащи матраци от едни от най-известните марки ТЕД и НАНИ на българския пазар обаче, никой не проверява качеството на матрака си преди лягане, нито пък се сеща, че може би той е причината за кошмарите, безсънието и въртенето. Може да обвините бюджета си за това, че продължавате да спите на стар матрак, но като се има предвид, че малко повече сън, може да Ви помогне да отслабнете, да подобрите паметта си и да живеете по-дълго, можете ли наистина да сложите етикет с цена за по-добрия сън? От друга страна, грешният или твърде старият матрак може да бъде причина за болки във врата, гърба, главоболие и т.н. По-долу изброихме 5 начина, по които матракът влияе на съня Ви.

Начин 1: Купуването на нов матрак може да намали стреса

През 2009 г. се провежда проучване с 59 мъже и жени. През 28 нощи те е трябвало да спят на собствените си матраци, след това за още 28 нощи - на нови матраци със средна твърдост. Проучването е включвало анкета, на която е трябвало да отговорят за разликите. В нея е имало въпроси засягащи нивата им на стрес, тревожност, нервност, раздразнителност, главоболие и треперене. Данните показват, че новите матраци значително са намалили стреса и са повишили качеството на съня им.

Начин 2: Може да сте алергични към вашия матрак

Може да развиете алергия не към самия матрак, а към акарите, които са в него. Микроскопичните същества се хранят с мъртви кожни клетки, които падат от тялото ни, докато спим. Няма начин как да не отделяме мъртви клетки и те да не падат. За хората с астма, точно акарите са огромен проблем. Можем да се отървем от тях, като перем чаршафите и калъфките с гореща вода. Спално бельо, което е противоалергично може да помогне в борбата с акарите, като им ограничи достъпа само до матрака. Също помага да почиствате и матрака с прахосмукачка от време на време.

жена спи спокойно на матрак

Начин 3: Средната твърдост не е точно дефинирана твърдост

Няма стандартизирано определение колко мек трябва да е мекият матрак и колко твърд твърдият. Един човек, който е 100 килограма, може да опише даден матрак, като мек и за него той наистина да е такъв, докато човек, който е само 50 килограма да го възприеме за ужасно твърд. Много компании използват термини, като „ултра мек“, „ултра плюш“ и тн., но всички те са относителни. Ще разберете дали този матрак за вас е твърд или мек, само след като го пробвате. По същия начин няма и една версия, кой матрак е по-добър за Вашия сън - много твърдият или много мекият. Нашият съвет е да изпробвате матрака поне 20-тина минути преди да го закупите.

Начин 4: Матракът може да е причината да се въртите нощем

Ако сте забелязали, че има дупка в матрака и избягвате това място всяка вечер, като си легнете, може би е време да го смените с по-нов. Това обаче не трябва да е единствената причина, тоест не трябва да чакате да изскочи някоя пружина или да се оформи дупка. Ако просто не спите вече толкова добре и не Ви е удобно, то тогава може би проблема не е в стреса, а в матрака.

Начин 5: Сънят не идва в офиса

Огромна грешка на много хора е да си лягат с лаптопа или с работа за довършване. За съжаление, това действа на мозъка ни, точно обратното на отпочиващо. Той се приготвя за режим работа и безсънието ни е в кърпа вързано. Като цяло, електрониката и матракът не са най-добри приятели, заради това не се опитвайте да ги събирате на едно място. Електронните устройства излъчват синя светлина, която нарушава естествения механизъм за сън.