Добрият матрак днес е символ на добро здраве

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

матраци Симеонов
3.6

През различните епохи и векове хората са използвали разнообразни приспособления за спане. Още от древен Египет са известни класическите легла, които се ползвали от аристокрацията. В древна Елада и Рим върху дървени легла имали обичай да слагат различни възглавници. Древните хора обикновено се хранели в полуизлегнато състояние, затова много се ценели различните видове възглавници. През Средновековието по време на кръстоносните походи, европейците възприели от източните народи навика да седят и спят върху възглавници. От там идва и думата „матрак”, която има арабски корени.

Първоначално се използвали матраци които били напълнени с естествени материали. В древността и средните векове имало матраци напълнени със слама, конски косми или  перушина. Матраци се слагали не само върху легла от дървена основа, но те се използвали и за спане на земята.

В корабоплаването също се използвали специфични матраци. Известните моряшки койки всъщност представлявали матраци, които се окачвали на въжета за тавана на корабното помещение. Хората предпочитали да използват матраци, защото те били леки, лесно преносими и осигурявали удобство и комфорт при спане. Постепенно с напредване на технологиите и развитие на различни отрасли в стопанството, започнали да произвеждат и фабрични матраци.

Матраците могат да се поставят върху твърда дървена основа, върху пружина или легло с метална рамка. В зависимост от основата и начина на поставяне има различни по изработка матраци. Обикновено матракът представлява дебел плат, който е напълнен с различен по естеството си материал. В миналото широко бяха разпространени матраци напълнени с дунапрен. Те обикновено се поставят върху легло с метална пружина.

И днес на пазара се предлагат матраци с пълнеж от естествени материали. Има матраци които са напълнени с перушина от някои видове птици, а при други като пълнеж се използват кокосови влакна. Производителите днес непрекъснато усъвършенстват своите матраци. Някои са изработени от кокос и специални вертикални пружини. Счита се, че така се удължава живота на матрака, като се предотвратява досадното скърцане на класическите пружини за легла. Днес рекламирането на матраци е в своята стихия. Виждаме реклами на красиви като дизайн матраци, изработени от качествени естествени материи. Днес се продават модерни матраци напълнени със специална полиуретанова пяна, а голям хит са матраците и възглавниците напълнени със силикон. Производителите държат матраците да са ергономични, това е най-важното им качество. Наистина за съвременния човек, който е подложен непрекъснато на стрес е много важно на какво легло ще спи.

Добрият матрак щади здравето и позволява пълно отпускане на тялото. Силиконът позволява всяка извивка на тялото да бъде поета от матрака, така че да се избегне каквото и да е натоварване на стави и мускули. Това е особено важно за да се избегнат гръбначни изкривявания причинени от неудобно легло - http://matraci-simeonov.com