Готовност за училище

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Логопеди от Бърборино
5

 Готовността на детето за обучение в училище е многофункционална и многокомпонентна дейност при това строго индивидуална и характерна за всяко едно дете. От тази му готовност зависи цялостното му развитие, успех и самочувствие като ученик и като човек. От това зависи и формирането на нагласите, и адаптацията към средата и социалната роля и позиция на ученик.

    Готовността или неготовността на детето за началото на училищното му обучение се определя от нивото на речевото му развитие. Това е свързано с факта, че именно с помощта на речта, устна и писмена, му предстои да усвоява цялата система от знания. Ако устната реч, то вече е овладяло до училище, то писмената тепърва му престои. И колкото по-добре е развита устната реч до постъпването в училище, толкова по-леко ще му бъде с овладяването на четенето, писането и разказвателните предмети. Готовноста на децата  за училище има два аспекта. Единия обхваща психологическата готовност интелектуалното и умствено развитие, другия се  отнася до по частната готовност насочена  към приемствеността   по четене писане и смятане.

    Важно е когато детето постъпи  в училище, то да е подготвено не само на физиологично ниво но и емоционално и психически. Да има вече изградена представа и очаквания, които да не го плашат , а точно обратното – да предизвикват интерес и желание.  За това е важно да се изследва готовността на децата за училищата дейност и при липса на такава, да се реагира адекватно според ситуацията.

    Интересен е факта, че в зависимост от типа изследване и формата по която се провежда, децата демонстрират различни резултати. Най- високи постижения се забелязват, когато децата са емоционално ангажирани под формата на игра или приятно за тях занимание.

    От особена важност е установяването на училищната готовност  на всяко едно дете, но по-важно е да се обърне внимание на положителните качества и силни страни на конкретното детето, на базата на които то ще може да се разгърне и развие в последствие, ще може да се чувства успяло, можещо и уникално.

Още полезни факти по темата на http://logopedplovdiv.com/.