Физиологични ефекти и предимства на лечението с кислород в барокамера

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

лечение с кислород в барокамера
5

Все по-често се говори за хипербарната кислородна терапия (HBOT), която доказано има изключително много ползи върху имунитета и здравето на човек. Специалистите непрекъснато откриват нови състояния, които се повлияват добре от лечението с кислород в хипербарна камера.

За да ви запознаем в предимствата и ползите, заедно със специалистите от медицински център за лечението с кислород в барокамера - HBO Medical Support Center ще ви представим физиологичните ефекти на терапията върху тялото.

Ето и какви са те:

  • Драстично увеличава количествата разтворен кислород в кръвта, който се доставят до тъканите.

  • Увеличава се разстоянието, което кислородът преминава от функционалните капиляри до хипофузирани рани. Това позволява на наранените тъкани да получат необходимия кислород, за да оцелеят и да заздравеят.

  • Осигурява кислорода, който е необходим за оптималното образуване на колаген, който е от съществено значение за заздравяването на рани.

  • Периодичното подлагане на терапия с кислород води до ангиогенеза (развитие на капилярна мрежа от съществуващите капиляри), увеличаване на капилярната плътност в компрометираните тъкани.

  • Засилена е и васкулогенезата (развитието на капилярна мрежа de novo), заради освобождаването на стволови клетки от костния мозък.

  • Засилва освобождаването на стволовата клетка от костния мозък в кръвообращението, която след това е насочена към ранената тъкан, за да подобри възстановяването.

  • Лечението с кислород смекчава реперфузионното нараняване и възпалителната реакция, което е свързано с клапи и присадки и подобрява резултатите при реконструктивни процедури.

  • Минимизира растежа на микробите, деактивира бактериалните токсини и засилва функцията на белите кръвни клетки при инфекции, които не са се повлияли от конвенционалните терапии. С увеличаването на плътността на капилярите се подобрява и системата за доставяне на системни антибиотици. Така например ефективността на антибиотици като аминогликозиди се повишава в среда с по-високо налягане на кислород, защото транспортния механизъм зависи от кислорода.

  • Засилва функцията на остеокласт и остеобласт при костно ремоделиране. А функцията на остеокласт зависи от кислорода.

  • Терапията с кислород има вазоконстриктивен ефект, който намалява отока на тъканите породени от различни причини, включително синдром на раздробяване и синдром на отделянето. В същото време високото съдържание на кислород в кръвната плазма преодолява ефектите от хипоксия и периферна исхемия.