Какво представляват съвременния ледогенератор?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

ледогенератор
4.3

Най-простичко казано практичния ледогенератор това е машина за произвеждане на лед в различна форма и размери. Интересно е, че може би всички вие, когато чуете името на този уред си мислите, че той се използва само за домакинските нужди, но с това далеч не свършват начини за употребата му. Така например той широко се използва и в медицината, за да се произвежда лед, но все пак най-често можете да видите ледогенератори в заведенията, ресторантите, както и вече в домакинствата на много от вас.

Съществуват няколко вида ледогенератор, а именно:

  • За гранулиран лед;
  • За лед на кубчета;

По своята конструкция те също се различават:

  • Ледогенератор с вграден агрегат;
  • Ледогенератор с външен агрегат;
  • Ледогенератор с водно охлаждане;
  • Ледогенератор с въздушно охлаждане;

Принцип на действие:

Вида на избраният вас уред за производство на лед зависи най-общо казано от неговата производителност, както и от формите на леда, който ще получавате. Общият им принцип обаче е еднакъв, тоест с помощта на специална помпа се създава налягане на водата, която попада в изпарителите и замръзва по стените. След това получените формички лед се отделят с помощта на гореща пара и по този начин най-лесно казано работят тези уреди във вашата кухня или пък в заведенията. Основната им разлика е във формата на получения лед, както и големината на самия уред.

Ако сте решили да си купите ледогенератор за дома, тогава трябва да забравите завинаги за мита, че този уред е с големината на хладилник, защото това вече далеч не е така. Днес тези кухненски помощници  имат наистина компактна големина, като по този начин дори и в малките пространства те биха се поместили лесно, като няма да пречат на организацията на пространството. Освен това може би много от вас са си задавали въпроса защо, ако сами си правите лед в хладилника той не се получава толкова чист и прозрачен. Причината е много просто, тоест при съвременния ледогенератор водата се филтрира, като така получения лед е като кристал. Битовите модели обикновено имат капацитет от 12-18 килограма лед, който могат да произведат за едно денонощие.

Няма как да кажем, че този кухненски помощник е от първа необходимост, но това съвсем неозначава, че е излишен. Той ще ви помогне много и вече няма да се налага да мислите за дребните неща, а ще се съсредоточите само в това да готвите вкусни ястия на цялото си семейство.