Как да изберем най-добрият ламиниран паркет

Популярни

Zaedno.bg подкрепя участника в hosting SEO състезанието на Jump:
"Защо избрах хостинг в Jump?"

лятно поливане

Лятното поливане трябва да започне през пролетта

Юли и август са много горещи месеци, през които и хората и растенията имат нужда от повече...

ежедневни чинии от порцелан

Какви са ползите от използването на порцеланови чинии?

Порцелановите съдове са с нас от векове.

интериор на автомобил с автоаксесоари

Автоаксесоарите, които ще направят шофирането и пътуването по-приятни

Благодарение на високотехнологичния напредък днес всеки водач на МПС има възможността да се...

собствен транспорт екскурзия

На организирана екскурзия със собствен транспорт - за какво да сме подготвени?

Когато дойде време за избор на дестинация за следващата семейна или соло екскурзия, колебанията...

изпечено кафе на зърна в чаша

Кафе индустрията, каквато я познаваме днес

От 19 век насам кафето е глобален феномен.

ламиниран паркет
5

Ако харевате дървесината, ламинираният паркет е бюджетен вариант, който убедително имитира външния вид на реалния материал. Но за да изберете най-добрия паркет, има някои неща, на които трябва да обърнете внимание.

Първоначално въведен като рентабилна алтернатива на истинските дървени подови настилки и плочки, ламинатът е изминал дълъг път, за да се превърне в това, което е днес. Той се почиства и поддържа лесно, предлага най-съвременните дизайни, които са почти неразличими от реалните материали, но на доста по-ниска цена. Освен това, монтажът му е лесен и може да бъде извършен от почти всеки. Всички тези качества правят ламинираният паркет толкова популярен избор.

КОЛКО СТРУВА ЛАМИНИРАНИЯТ ПАРКЕТ?

Като общо правило, когато става дума за паркет, получавате това, за което плащате. Най-евтините варианти често са прекалено тънки, прекалено лъскави и нереалистично изглеждащи. Освен това имат тенденция към по-лесно обелване, деформиране и износване, поради по-некачествения материал, използван за производството им.

По-скъпите модели предлагат реалистични дизайни, с по-автентичен вид. Висококачественият ламиниран паркет от Leros.bg е издръжлив, красив, устойчив на надраскване и влага, като същевременно е по-рентабилна опция от естествения дървен паркет.

Друг фактор, който оказва влияние върху цената на паркета, е гаранцията. Обикновено, колкото повече плащате, толкова по-голямо е доверието на производителя в продукта, който предлага и толкова по-дълга ще бъде гаранцията му.

МОЖЕ ЛИ ЛАМИНИРАНИЯТ ПАРКЕТ ДА БЪДЕ ПОДЛОЖЕН НА ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ?

Повечето ламинирани паркети са подходящи за използване при подово отопление , но преди да купите се уверете, че това е изрично опоменато в указанията на производителя, за да избегнете повреда или неефективност. Също така е важно да си набавите правилната подложка.

КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ПОСТАВИТЕ ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ?

На пазара се предлага подходящ паркет за всяка стая, независимо дали тя е зона с голям трафик, като например кухнята , или помещение, което се нуждае от хидроизолация, например банята .

Ако го полагате в баня, уверете се, че вашият ламиниран паркет е водоустойчив и е правилно поставен и запечатан, за да се избегне гниене и мухлясване. По-дебел паркет може да бъде поставен в зони с висок трафик, като коридори.

Ако планирате да поставите тежки мебели върху паркета, консултирайте се със специалист и инвестирайте в правилната подложка, за да предотвратите повреда.

КОЛКО ТРАЙНА НАСТИЛКА Е ЛАМИНИРАНИЯТ ПАРКЕТ?

Издръжливостта е важен фактор, който трябва да вземете предвид, когато решавате кой паркет да се използва в стаята, за да сте наясно колко траен е продуктът. 

AC1 е най-ниският рейтинг за издръжливост, а AC5 е най-високият и обикновено се препоръчва за употреба в търговски помещения.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ

Възможно е сами да монтирате подовите настилки от паркет, тъй като производителите са разработили прости системи за заключване, които го правят бърз и лесен за поставяне. 

Ако обаче се съмнявате във възможностите и уменията си, потърсете професионалист, особено ако го инсталирате в банята, където работата изисква по-добра техника.

КАК ДА ПОЧИСТВАТЕ ЛАМИНАРАН ПАРКЕТ

Производителят на вашия паркет трябва да е дал точни указания за последваща грижа и дори да препоръчва конкретен почистващ продукт. Ако ли не, има много на брой варианти в супермаркетите и магазините за почистващи препарати. 

Обърнете внимание на следните неща при почистване на ламиниран паркет:

  • Малките частици могат лесно да причинят драскотини, така че паркета трябва да се почиства редовно с мека метла. 
  • Всички разляти течности трябва да бъдат избърсвани незабавно, и паркета да се изсушава внимателно. 
  • Никога не използвайте влажен моп, тъй като водата може да проникне в паркета и да го разруши.
  • Не използвайте абразивни препарати и парцали, и избягвайте да плъзгате мебели по паркета.