Какво ядат в Швейцария и Италия?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Какво ядат в Швейцария и Италия?
5

Ежедневните хранения варират значително по целия свят. Днес ще разгледаме конкретно как се хранят италианците и швейцарците.

Италия:

Италия е европейска страна, богата на история с разнообразни култури и езици. Италианската храна, като пица и спагети, е обичана от милиони хора по света. Но какво точно ядат местните в страната? Факт е, че всеки човек си има индивидуален режим на хранене, но все пак има много хранителни навици, които всички италианци притежават. Ето малък списък с най-често срещаните храни, консумирани в един обикновен ден в Италия:

    • Закуска

Италианците не поръчват бекон, яйца, тост или палачинки за закуска. Те обикновено ядат кроасан или малко кисело мляко с чаша кафе или капучино.

    • Сутрешен чай

Сутрешният чай се пие около 10-11 ч., като много често се придружава от хляб и/или тънки парчета шунка със сирене.

    • Обяд

Обядът е най-голямото хранене за деня. Италианците си правят около тричасови обедни почивки и често се яде пица. Автентичните италиански пици са с много тънка кора и имат ограничена гарнитура. Италианците почти винаги предпочитат вегетариански пици, което почти се е превърнало в традиция на италианската трапеза. 

Хляб, зеленчукови салати и макарони също са много често срещани на обяд. Макароните обикновено са пълни със зеленчуци и/или сирене. А за десерт, понякога се яде желато (италиански сладолед), но обикновено се оставя за след вечеря.

    • Вечеря

Италианците винаги ядат по-лека храна за вечеря, в сравнение с обяда. Зеленчуци се присъстват на всяка вечеря и често са придружени от тестени изделия. 

Рибата е много по-често срещана на италианската трапеза от месото.    

    • Десерт

Пресни плодове обикновено са най-често срещаният избор за десерт, но желато или сладкиш също се поднасят, особено, ако посрещат гости.

Швейцария:

Швейцария е малка алпийска европейска страна, разполагаща с разнообразна кухня. Традиционната швейцарска кухня съчетава влияния от немската, френската и северноиталианската кухня. Нека разгледаме, някои от най-разпознаваемите ястия от Швейцария:

    • Закуска 

Типичната швейцарска закуска обикновено започва в 6:30 или 7:30 и включва, някои от следните ястия:

Филийки хляб с масло и конфитюр, кафе, чай или горещо мляко, шоколад и/или Gipfeli (швейцарски кроасан) и кафе.

Това със сигурност варира, тъй като, както знаем, яденето е много индивидуално и много швейцарци дори не закусват.

    • Хранене "в девет" - Znüni

Швейцарско-немската дума Znüni е кратка форма на немската „zu neun“, която означава „в девет“. Отнася се за лека закуска около 9 часа сутринта. 

Обикновено Znüni се състои от плодове, кроасан или сладкиш и се придружава от горещо кафе или чай. 

    • Обяд

Обядът в Швейцария обикновено се състои от топла храна. Някои от най-често приготвените храни са традиционните ястия, като Züri Gschnätzlets (телешко рагу в стил Цюрих) или Basler Mehlsuppe (супа).

В Швейцария времето между 12 и 13 ч. е посветено на почивка. През това време не се допуска никакъв силен шум. Косене на трева или други шумове ще накара швейцарците сериозно да се намръщят. Някои дори смятат за некултурно да се обадиш по телефона в този час.

    • Хранене „в четири” - Zvieri 

Zvieri буквално се превежда като "в четири" и се отнася до малко ядене към 16:00 ч. Неофициалното време варира между 15:00 и 17:00 ч. Подобно на Znüni, храненето „в четири” обикновено се състои от студени храни като плодове, малък сандвич или парче кекс.

    • Вечеря

По принцип в Швейцария се вечеря от 18:00 до 19:00. Но през зимните дни вечерите започват преди обичайното време. През дългите дни на лятото вечерята често се сервира на балкона или във вътрешния двор.

За разлика от обяда, който обикновено е топла храна, вечерята традиционно се състои от студени храни. Типичните вечери понякога се наричат и „Café complet“, което включва следното:

Хляб или крекери, разнообразие от сирена, различни конфитюри, пчелен мед, напитка (чай или вино), но може да се добавят и други неща към вечерята. 

Тук ви запознахме с навиците на италианците и швейцарците, към които те се придържат, докато са си у тях. Ако обаче вие искате да опитате традициона швейцарска или италианска кухня в България, просто прескочете до нашето Банско. Там има два ресторанта – Леонардо и Фондю, част от 5-звездния комплекс Лъки Банско, където ще се почувствате на точното място. Традиционните специалитети на италианската и швейцарстката кухня, които се сервират там, наистина ще ви доставят удоволствие.