Какво е важно да знаете преди да купите кухненска мивка?

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

черна кухненска мивка и светъл плот
5

Ремонтът или освежаването на кухнята често са свързани и с подмяната на кухненската мивка. Както вероятно вече сте се убедили от собствен опит, мивката е от централно значение - по време на приготвянето на храна, за измиването на съдовете след вечеря и т.н.

Затова да откриете подходящата кухненска мивка за вашия дом е отговорна задача. Има няколко много важни детайла, които трябва да обмислите внимателно, преди да се спрете на конкретен модел. В следващите редове ще обърнем внимание именно на тях. Така в края на тази статия ще имате увереност, че сами може да вземете правилното решение за вашата кухня.

Голяма или малка мивка да изберете?

Размерът на мивката е от значение. Производителите предлагат голямо разнообразие от размери, така че да задоволят предпочитанията на своите клиенти. Въпросът, който трябва непременно да си зададете е от колко голяма мивка се нуждаете вие.

Това от една страна зависи от личните ви предпочитания. От друга страна, за да ви бъде удобна за използване, добре е да се съобразите с това колко често я ползвате, миете ли чиниите на ръка и с какво свободно пространство разполагате, често ли ползвате по-големи тави, за да съпоставите размера им с коритото на мивката. Отговорите на всичките тези въпроси ще ви помогнат да решите дали имате нужда от голяма мивка, или пък трябва да спестите място и да заложите на по-малък размер.

Относно размерите, помислете също така и от колко дълбока мивка се нуждаете. Ако миете съдовете на ръка, може би ще ви трябва по-дълбоко корито, което да побира големи тенджери, например.

Единична мивка или с двойно корито?

Повечето домакинства в България традиционно избират единична мивка. Този тип кухненски мивки се предлагат в разнообразни размери и  форми - кръгли, квадратни, правоъгълни.

Мивките с двойно корито не са толкова популярни у нас. Те обаче са практичен вариант, ако нямате съдомиялна, защото в едното корито се поставят мръсните съдове, а в другото - вече измитите. Малкото  корито може да се ползва за изкисване на зеленчуци, за почистване на риба или там да поставите мелничка за органичните отпадъци.  Чудесни са за многочленни семейства, ако разполагате с достатъчно място, където да ги инсталирате.

Какъв материал да изберете?

Материалът, от който е изработена мивката има важно значение що се отнася до нейните качества и най-вече издръжливостта ѝ. Тук отново има разнообразни варианти, които се предлагат в широк ценови диапазон.

Сред най-популярните варианти за кухнята са мивките от инокс. Те са относително бюджетен вариант. Сред предимствата на този материал са, че е устойчив на ръждясване и не изисква голяма поддръжка. Той обаче произвежда по-силен шум, когато водата е пусната. Също така, трябва да бъдете внимателни да не ги надраскате.  Евентуално окисляване може да остави петна по метала.

Кухненските мивки от композитни материали са практичен и изискан избор за всяко домакинство. Композитни се наричат материалите, които са получени при смесването на две или повече съставки. В тази категория попадат т.нар. лят мрамор (полимермрамор), а също и композитният гранит. Тези съвременни материали могат да се похвалят с редица предимства.

Полимермраморът има покритие от санитарен киселинно устойчив гел, който запечатва повърхността и не позволява да попиват каквито и да било киселини, основи и най-вече оцветители.  Затова тяхно известно предимство е лесната поддръжка, макар да трябва да пазите от надрасквания.  Граниксит е подобрен полимермрамор, на който в горния слой /не повече от 2 мм/ има допълнителна съставка от изкуствени частици, които са с много висока твърдост и повишават устойчивостта на физико-механични натоварвания, има и гранитен ефект. 

Гранитните мивки са направени от около 80% кварц, който е най-твърдата част, извлечена от гранита в природата и отново 20% смоли.  Този вид композит е еднороден като материал и съответно е матов /Полимерите са лъскави/.  По-твърд е, издържа на евентуални търкания на металните съдове и прибори в мивката, а повърхностни надрасквания лесно могат да бъдат заличени с натриване с абразивната страна на домакинската гъбичка.  Те са издръжливи до известна степен и на удари, както и на суха топлина до 280 градуса.

Още един плюс е и възможността да ги намерите в много и различни цветове. Композитните мивки са дълготрайни и много стилни, тъй като максимално доближават вида и усещането на естествения камък, но на по-достъпна цена.

Мивката като част от интериора

Последно, но не и на последно място - мивката може да бъде и акцент в интериора. Имате възможността да избирате както цвета и материала, така и смесителите и кранчетата, които да подберете в определен стил. Така че тук е мястото да вкарате креативността си в действие и да откриете модел, който ще пасне перфектно върху кухненския плот.

Това са най-важните критерии, които трябва да имате предвид при избора. След като сте наясно какво точно търсите, ще ви бъде много по-лесно да го намерите. Доверете се на доказан производител. Може да разгледате шоурумите за кухненски мивки в Пловдив, София и другите големи градове или пък да потърсите онлайн.