Мисия „пътуване“ – с какво да опаковаме багажа си?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Куфари
5

Една от най-големите „грижи“ преди да поемем на път, е свързана с правилното организиране на багажа: какво количество  багаж ще ни е необходимо и в какъв тип пътна чанта ще е удачно да го съберем. Лекият и практичен багаж би ни осигурил много по-комфортно пътуване –  едва ли за някого е приятно да разнася тежки чанти.

 Преди да предприемем събирането на какъвто и да е багаж, трябва да сме наясно за колко време заминаваме – няколкодневно пътешествие, почивен уикенд, продължителна ваканция, командировка и др.

Важно е също да се има предвид и транспортът, който ще ни превози – кола, влак, кораб, самолет, автобус. В зависимост от тези основни фактори, ще ни бъде много по-лесно да преценим, какво количество багаж би ни влязло в употреба и дали да го разпределим съответно в пътна чанта, сак или куфар.

Нека разгледаме най-разпространените пособия, в които можем да съберем вещите си:

Твърд или мек куфар

Текстилните куфари, наричани още „меки“, се предпочитат от потребителите, поради способността си да се разтягат и да побират по-голямо количество багаж. Висококачествените материали, от които са изработени, дават сигурност на багажа ни, а множеството джобове, с които повечето модели меки куфари разполагат, спомагат за по-лесен достъп до основните ни вещи.

Отрицателна страна на този тип куфари е по-големият риск при пренасянето на крехки и чупливи предмети. Ако все пак ни се наложи да пренесем чуплива вещ в мек куфар, желателно е да я увием в меки дрехи, които ще я предпазят от удари.

Твърди куфари

Огромно предимство на твърдите куфари са здравината и устойчивостта им. Те дават висока гаранция за непокътнатостта на личните ни вещи, колкото и чупливи да са те. При тези модели куфари не се срещат външни джобове. Те също разполагат с колелца и дълга дръжка, но не се препоръчват за ръчен багаж, защото самият куфар притежава по-високо собствено тегло. Преди закупуването на твърд куфар, трябва внимателно да разучим различните материали, от които може да бъде изработен:

1. Поликарбон – той е пластичен, издръжлив на удари, но и най-скъп.

2. Полипропилен – този материал е най-евтин, но за сметка на това е тежък и не толкова устойчив.

3. ABS пластмаса – представлява удароустойчива пластмаса, която прави куфара сравнително тежък и неудобен за пренасяне. ABS пластмасата, покрита с поликарбонатен филм, се предлага на по-достъпни цени.

Следваща стъпка при избора на голям куфар е с колко колелца да бъде: две или четири.

Четирите колелца притежават по-голяма ротация и са идеални за гладки настилки. При тях не се изисква почти никаква сила и куфарът се придвижва с лекота. Недостатъкът им е, че се чупят сравнително лесно.

Куфарите, които имат две колелца, са доста по-устойчиви и могат да бъдат прекарвани и през неравен терен. Също предлагат лесна навигация, но и стабилна опора на багажа. Като слабост се счита по-голямото натоварване на ръката при придвижване на куфара.

Bagsline предлага широка гама куфари за пътуване, които могат да направят пътуването лесно и удобно. Ако се нуждаете от нов куфар, може да посетите сайта.

Пътуване с раница

Пътуване с раницаРаницата е подходяща при кратки пътувания, например за уикенда, или при къмпингуване и туризъм. Предлагат се туристически раници с големи размери, но и такива, които са по-малки. Раниците се изработват с много външни джобове, което ги прави идеални за съхраняването на по-дребни предмети. Те трябва да бъдат достатъчно удобни, за да не натоварват гърба по време на по-дълъг пешеходен преход, както и да имат здрави презрамки, за да не се късат. Положителната страна на раниците е, че дават свобода на ръцете. Те са често ползвани за ръчен багаж при пътуване със самолет.

Пътуване със сак

Саковете се срещат в различни големини, имат дръжки за носене и няколко външни джоба. Основно разполагат с едно голямо отделение за дрехи, поради което не може да се гарантира, че дрехите няма да се извадят намачкани.

Саковете са подходящи при пътуване с личен автомобил, тъй като това означава, че няма да се носят дълго време на ръце. Най-често се използват при различни пътувания от мъже.

Пътна чанта

Те са рационално решение за кратки бизнес пътувания. Освен компактни размери, пътната чанта може да предложи стилен и приятен дизайн. За предпочитани са пътните чанти с вътрешни отделения, които биха осигурили по-стриктно организиране на вещите.

Ако се спрем на модел пътна чанта без колелца, то е препоръчително тя да разполага с широка презрамка, която да разпределя по-добре тежестта