Атрактивните празници са част от селския туризъм в Родопите

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

hotel shoky chepelare
4.65

Едва ли има планина като Родопите, която напоследък да се слави с толкова много празници, свързани със селския туризъм. Освен да се настаните в автентична или реновирана родопска къща и сутрин наистина да ви събужда петел, а не досаден будилник, може да участвате и в многобройните празници, станали вече традиционни в някои селища и села в Родопите.

 

Ще имате възможност да се запознаете с кулинарната страна на селския туризъм в Родопите, ако отидете на празника на картофа в Чепеларе, организиран на първи път преди няколко години. Освен уважение към прословутите родопски картофи, тук ви демонстрират завидни кулинарни умения, като приготвят различни неща от картофи. Че и състезание правят между сортовете картофи, кой бил най-едър. Селският туризъм в Родопите предполага и подобен род забавления. Освен със забавната страна на това атрактивно начинание, тук може да се срещнете и със сериозни производители на картофи, които дебатират свои искания, отнасящи се до изкупните цени на картофите.

 

Кулинарният селски туризъм в Родопите има и друг уважаван продукт – боба. На него също е посветен от години наред атрактивен празник през месец декември в с. Смилян. Идват огромно количество почитатели на селския туризъм в Родопите. Освен, че опитват ароматна бобена чорба, те могат да си купят какъвто сорт им харесва от импровизирания пазар на фасул. Местните жители се надпреварват да покажат своите кулинарни умения и излагат пред гостите най-различни ястия, приготвени от боб.

 

Кулинарният аспект на селския туризъм в Родопите очевидно е много силен в момента. Скоро е бил организиран празник на хляба в Източните Родопи с показно как се жъне лимец, най-старият сорт пшеница с уникални качества. Предлагали са и хляб от лимец. Състезавали са се да приготвят и някаква вкуснотия от лимец.

 

Освен да посетят тези празници, туристите могат и да участват във фестивал от друг характер, различен от кулинарния. Селския туризъм в Родопите предполага и развиване на усет към неизброимите видове цветя и билки, запознаване с техните лечебни свойства и разпознаване на редките видове растения, които се срещат само тук. Такъв е Фестивалът на дивите цветя в Смолян, организиран около Еньов ден. Този фестивал е част от редица други фестивали на дивите цветя, провеждани в останалите балкански страни.

 

Еньов ден е отбелязван и на поляните около р. Малка Арда с оригинално начинание – конкурс на детски рисунки на цветя. На тези фестивали участниците се учат на тънкостите как да събират билки и да ги съхраняват.

 

Освен подобни фестивали има и други – празник на народното творчество и занаяти в с. Могилица, в с. Сивино пък посетителите могат да участват в седянка и да опитват какви ли не вкуснотии и напитки.

 

Подобни празници и фестивали внасят динамика и разнообразие в селския туризъм в Родопите, към когото има все по-голям интерес.