Приложение на скобите като крепежни елементи

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

скобите като крепежни елементи
3.6

Както всички останали видове крепежни елементи и скобите имат своето широко приложение в строителството и ремонтните дейности.

Различните видове скоби могат да изпълняват функцията на крепежни елементи, както в случаите на монтаж на масивни и тежки детайли и конструкции, където се търси сигурно и надеждно закрепяне, така и като системи за кабелно-тръбно закрепяне. Те имат функцията да държат събрани един или няколко компонента,  придържайки ги към под, стена или други части и конструкции.

Скобите са и най-удобните крепежни елементи при монтиране на радиатори, бойлери и други тежки части от обзавеждането, осигурявайки лесен и надежден захват, без да е необходимо да се нарушава целостта на дадена плоскост. Те обикновено се прикрепят към стени и подове, посредством друг вид крепежни елементи, като болтове, щифтове и др.

Определен вид скоби служат за стенен монтаж и събирателни закрепвания на кабели и тръби. Системите за закрепване на инсталационни тръби и кабели най-често са изработени от метал. Неговата употреба за изработване на скобите е предпочитана не само заради здравината на закрепване, особено при по-големи натоварвания, но и с цел по-висока безопасност в случай на пожар, където материали, съдържащи халогени и други горими материали биха били неефективен тип крепежни елементи.

Скобите са най-подходящите крепежни елементи за тръби, които най-често се монтират с помощта на винтови дистанционни скоби, изработени от различни материали, като неръждаема, галванична или горещо поцинкована, чрез потапяне стомана, а също и от алуминий.

Този тип крепежни елементи се монтира към стени или тавани посредством винтови анкери или дюбели. В зависимост от изпълнението скобите могат да бъдат монтирани чрез изстрел, посредством уредите за завинтване на болтове или пистолети за набиване на пирони.

Като тип крепежни елементи скобите най-просто могат да бъдат определени, като метални системи за кебелно и тръбно закрепяне, но тяхното приложение далеч не се изчерпва само с този вид крепеж.