Колко кредитни карти трябва да имате?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Жени обсъждат онлайн кредитна карта
5

Кредитните карти могат да бъдат полезни инструменти за закупуване на стоки и услуги, както и за извършване на периодични плащания на сметки. Те ви позволяват да можете да купите нещо сега и да го платите по-късно. Има много различни кредитни карти, които предлагат различни награди и предимства за потребителите.

Важни точки:

Наличието на поне една кредитна карта на ваше име може да бъде полезно при кандидатстване за потребителски заеми, заеми за автомобили и жилищни заеми.

Кандидатстването за няколко кредитни карти може да не е добра идея, ако се борите да плащате сметките си навреме всеки месец.

Няма значение колко кредитни карти имате; важното е да плащате всяка сметка навреме и да поддържате ниско салдо по всяка карта. Това може да ви помогне да установите добър кредитен рейтинг.

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е карта, издадена от банка или компания за финансови услуги, която ви позволява да извършвате плащания без да използвате пари в брой. Лицето, което има сметка с кредитна карта, се нарича картодържател.
Като картодържател можете да купувате стоки и услуги с кредитната си карта и да върнете похарченото по-късно. Когато използвате кредитна карта, вие заемате пари. Това означава, че вие сте отговорни да го платите навреме.

Предимства от наличието на няколко кредитни карти

Притежаването на кредитна карта и отговорното й използване може да е полезно за вашето финансово здраве. Това означава ли, че трябва да имате повече от една карта?
Няма магическа сума, когато става дума за кредитни карти, но наличието на повече от една има своите предимства.

Какъв е кредитният лимит?

Кредитният лимит е максималната сума пари, с която можете да заредите кредитната си карта, преди да бъдете санкционирани с неустойка.

Награди

Много кредитни карти идват с определени награди. Карта може да ви върне пари в брой за вашите покупки. Друг може да ви предложи мили за пътуване със самолет или отстъпки за ресторанти. Ако имате повече от една кредитна карта на ваше име, можете да получите предимства от различните системи за възнаграждение.

По-голяма гъвкавост

Наличието на множество кредитни карти предлага повече гъвкавост за ежедневни разходи, както и за големи. Ако трябва да платите за спешен случай, като например посещение в болница, можете да таксувате повече от една кредитна карта, без да достигате или надвишавате кредитния си лимит.

Недостатъци на притежаването на няколко кредитни карти

Ако имате проблеми с управлението на парите си, може да не е добра идея да имате няколко кредитни карти. Имайки няколко карти, лесно е да загубите представа колко харчите и след това да се изненадате, че не можете да ги изплатите.
Освен това, ако правите минималните си месечни плащания по няколко карти със закъснение, може да се наложи да платите такси за забавяне на всяка карта. Тези такси се събират бързо. Притежаването само на една кредитна карта и извършването на всяко плащане навреме може да ви помогне да избегнете скъпи такси.

В крайна сметка най-доброто за вас количество кредитни карти е ваше лично решение. Вие знаете по-добре от всеки друг какво е вашето финансово състояние и какво можете да платите. Преди да кандидатствате за няколко кредитни карти, трябва да обмислите плюсовете и минусите.