Защо банките отказват заеми и как да го избегнем?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Купчина с левови банкноти
5

За да получите заем, не винаги се нуждаете от голям пакет документи, които да докажат вашата платежоспособност. Много банки и организации за микрофинансиране са готови да отпускат заеми с минимални изисквания към кредитополучателя. Ще ви кажем как да получите заем без отказ, къде да го направите и по какви причини може да не бъде даден.

Лоша кредитна история

Ако заемополучателят е направил  забавяне или е спрял да плаща изцяло заема, всяка банка започва да действа по-предпазливо: или отказва, или одобрява заявлението, но при по -строги условия.

За да не загубите репутацията си и да поддържате положителна кредитна история, съпоставете доходите и месечните си плащания по заема. Ако видите, че не можете да го плащате редовно, по -добре се откажете от такъв дълг и вземете пари назаем от приятели или роднини.

Възраст и стаж

Някои банки отказват да кредитират клиенти, които са твърде млади (до 21-23 години) или по-големи (над 70 години). Причината е финансовата нестабилност на гражданите в тези категории. Младите хора са мобилни, лесно сменят работата си, а пенсионерите не са достатъчно заможни, за да поемат стабилен дълг.

Нямате официална работа

Това е един от основните критерии. Официалната работа 100% потвърждава платежоспособността и финансовата стабилност на кредитополучателя. Статутът на индивидуален предприемач или заетостта в индивидуален предприемач не е толкова убедителен. Съществува висок риск от уволнение или неплащане на заема поради липса на доходи.

Други заеми и дългове

Банката  ще откажат заем, ако считат, че дълговата тежест на клиента е твърде силна. Организацията иска да бъде сигурна, че парите с лихва ще бъдат върнати навреме без допълнителни мерки. Затова закрийте плащанията по други заеми навреме, планирайте изплащането им, така че да не се припокриват.

Как да получите заем без документи и чекове?

Невъзможно е да вземете заем без документи и чекове - поне имате нужда от паспорт. С него са налични следните опции:

  • Свържете се с организация за микрофинансиране - Почти всички дават заеми по паспорт. Трудно е да получите повече от 5 000-10 000 лева за първи път, но редовно изплащайки заеми, можете да увеличите лимита до 30-50 хиляди.
  • Вземете назаем от физическо лице - Възможно е да се определят условия и график за погасяване, с които банките няма да се съгласят. Основното нещо е да съставите разписка правилно.
  • Вземете заем от банка, издала карта за заплата - Обикновено тези заеми се отпускат бързо, защото банката знае колко получавате всеки месец и как харчите парите си. Можете сами да научите за тази опция в услугата за поддръжка на вашата банка.
  • Използвайте кредитна карта вместо потребителски кредит - С карти повечето банки ви позволяват да теглите пари в брой или да плащате необходимите разходи с безлихвен период. Това означава, че можете да използвате парите безплатно - не плащайте лихва по заема за известно време.