Защо банките отказват заеми и как да го избегнем?

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

Купчина с левови банкноти
5

За да получите заем, не винаги се нуждаете от голям пакет документи, които да докажат вашата платежоспособност. Много банки и организации за микрофинансиране са готови да отпускат заеми с минимални изисквания към кредитополучателя. Ще ви кажем как да получите заем без отказ, къде да го направите и по какви причини може да не бъде даден.

Лоша кредитна история

Ако заемополучателят е направил  забавяне или е спрял да плаща изцяло заема, всяка банка започва да действа по-предпазливо: или отказва, или одобрява заявлението, но при по -строги условия.

За да не загубите репутацията си и да поддържате положителна кредитна история, съпоставете доходите и месечните си плащания по заема. Ако видите, че не можете да го плащате редовно, по -добре се откажете от такъв дълг и вземете пари назаем от приятели или роднини.

Възраст и стаж

Някои банки отказват да кредитират клиенти, които са твърде млади (до 21-23 години) или по-големи (над 70 години). Причината е финансовата нестабилност на гражданите в тези категории. Младите хора са мобилни, лесно сменят работата си, а пенсионерите не са достатъчно заможни, за да поемат стабилен дълг.

Нямате официална работа

Това е един от основните критерии. Официалната работа 100% потвърждава платежоспособността и финансовата стабилност на кредитополучателя. Статутът на индивидуален предприемач или заетостта в индивидуален предприемач не е толкова убедителен. Съществува висок риск от уволнение или неплащане на заема поради липса на доходи.

Други заеми и дългове

Банката  ще откажат заем, ако считат, че дълговата тежест на клиента е твърде силна. Организацията иска да бъде сигурна, че парите с лихва ще бъдат върнати навреме без допълнителни мерки. Затова закрийте плащанията по други заеми навреме, планирайте изплащането им, така че да не се припокриват.

Как да получите заем без документи и чекове?

Невъзможно е да вземете заем без документи и чекове - поне имате нужда от паспорт. С него са налични следните опции:

  • Свържете се с организация за микрофинансиране - Почти всички дават заеми по паспорт. Трудно е да получите повече от 5 000-10 000 лева за първи път, но редовно изплащайки заеми, можете да увеличите лимита до 30-50 хиляди.
  • Вземете назаем от физическо лице - Възможно е да се определят условия и график за погасяване, с които банките няма да се съгласят. Основното нещо е да съставите разписка правилно.
  • Вземете заем от банка, издала карта за заплата - Обикновено тези заеми се отпускат бързо, защото банката знае колко получавате всеки месец и как харчите парите си. Можете сами да научите за тази опция в услугата за поддръжка на вашата банка.
  • Използвайте кредитна карта вместо потребителски кредит - С карти повечето банки ви позволяват да теглите пари в брой или да плащате необходимите разходи с безлихвен период. Това означава, че можете да използвате парите безплатно - не плащайте лихва по заема за известно време.