Разлика при котешка храна за малки котета и големи котки

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $input declared before required parameter $form_state is implicitly treated as a required parameter in include_once() (line 1442 of /home/kcukcxos/domains/zaedno.bg/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $input declared before required parameter $form_state is implicitly treated as a required parameter in include_once() (line 1442 of /home/kcukcxos/domains/zaedno.bg/public_html/includes/bootstrap.inc).

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

малко коте се радва на котешка храна
5

Първата година от живота на котето е изпълнена с интензивен растеж. Ако усърдно се грижите за хранителните нужди на котето си, знаете, че котешката храна е пълна с тонове допълнителни калории и хранителни вещества, които поддържат игривия, растящ организъм. Всички видове паучове и консерви за котки, които ще откриете в Zoobars.bg, имат подробно съдържание на веществата, витамините и добавките, които съдържат. Обикновено около 12-месечната възраст можете да смятате, че котето ви е по-скоро юноша, който се приближава към зрелостта. Тъй като котката ви преминава през различни етапи от живота, е важно да адаптирате храненето ѝ към възрастта. Като цяло възрастните котки се нуждаят от по-малко протеини и мазнини, отколкото котенцата, така че тези калорични котешки диети трябва да се променят, когато котката порасне.

Храна за възрастни котки или храна за котенца

Нека да видим кои са основните разлики между хранителните нужди в двата жизнени етапа на котката ви.

Калории

Възрастните котки трябва да се хранят с по-нискокалорични храни, отколкото котенцата. До голяма степен това се дължи на намалената нужда от превръщане на калориите в енергия - ще забележите, че котето ви ще започне да предпочита по-дългите дремки на слънце пред целодневните пакости, които прави като бебе. Храната за възрастни котки отчита тази промяна в енергийното ниво, като гарантира, че общото количество калории във всяка порция храна за възрастни котки е по-ниско от това, което се съдържа в храната за котенца.

Мазнини

Вашето коте вероятно е обикнало богатите ястия, които съдържат около 20% добри мазнини. Ще откриете, че храната за възрастни ще бъде по-малко богата и ще имат намалено съдържание на мазнини и мастни киселини. В сравнение с храната за котенца, храната за възрастни котки съдържа малко по-малко омега-3 и омега-6. Двете хранителни вещества, които са спомогнали за развитието на някогашната малка нервна система, зрението и жизненоважните органи на вашето котенце, сега вече не са чак толкова необходими.

Основни минерали

За да се поддържа растящата костна плътност, мускулните импулси и развитието на козината, храната за котенца често има по-висок минерален профил от храната за възрастни котки. Вашето растящо коте ще се нуждае от малко по-малко калций, фосфор и магнезий, отколкото когато е бебе. Важно е да се отбележи, че в зависимост от породата и начина на живот вашата котка може да има скрити хранителни нужди, затова винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да промените диетата ѝ.

Как да смените храната

Преминаването от храна за котенца към храна за възрастни зависи от теглото и възрастта. Обикновено котките достигат 90% от телесното си тегло на възраст около 10-12 месеца. Това е безопасен срок за преминаване към различен вид хранене, освен ако котката ви не е от по-едра порода. Например котките от породата Мейн Енот достигат възрастно тегло едва на около 2-годишна възраст - така че ще трябва да ги държите на бебешка храна малко по-дълго, отколкото по-малките породи.

голяма пухкава котка добре нахранена

Как да въведете нова храна

Възможно е котето ви да е свикнало с една и съща храна и да не иска да яде от новата. Заради това трябва да въвеждате новата храна постепенно. Ако сте запознали котето си с различни вкусове и текстури по-рано в живота му, този преход ще мине много по-гладко. В случай че се окаже, че четете тази статия много преди котето ви да е съзряло, започнете да му предлагате по-разнообразна храна. Комбинацията от влажна и суха храна винаги е добро начало.

Бавното и методично въвеждане на храната за възрастни котки също е препоръчително, за да се сведе до минимум чревното разстройство. Тъй като котенцето ви е свикнало с един вид храна, всяка бърза промяна ще повлияе на вътрешните му бактерии, което понякога води до повръщане.

Най-добрият начин за преминаване към храна за възрастни е да разпределите процеса в рамките на една седмица. Използвайте това като обща насока за успех:

  • Дни 1 и 2: Комбинирайте 25% храна за възрастни със 75% храна за котенца.
  • Дни 3 и 4: Комбинирайте 50% от храната за възрастни с 50% от котешката храна
  • Дни 5 и 6: Комбинирайте 75% храна за възрастни с 25% храна за котенца
  • Ден 7: Сервирайте 100% храна за възрастни (и се потупайте по гърба!)

P.S. Можете също така да използвате този метод на преход, за да запознаете безопасно котката си с нови текстури и вкусове на храната.

Колко храна да давате

Освен ако вашият ветеринарен лекар не ви е предупредил за специфични изисквания за порциите, основани на породата на котката ви или на нейното здравословно състояние, обикновено е безопасно да следвате указанията на производителя относно порциите.

Етикетите на одобрените от AAFCO продукти се основават на телесното тегло, така че следете теглото на котката си всяка седмица по време на този преход - ако забележите необичайни промени в телесното тегло или състоянието на котката си, коригирайте порциите. Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако не се чувствате уверени, че можете сами да коригирате порциите.