Коронавирус Covid-19 - как да защитим възрастните хора?

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

възрастни хора се разхождат на улицата
5

На фона на несигурността, която се върти около пандемията на коронавирус у нас и в целия свят, стои проблемът с по-възрастните хора в обществото. Макар, че Covid-19 представлява риск за всички, тези които са над 60 и особено над 80 години, освен, че е по-вероятно да бъдат сериозно засегнати, те са и най-уязвими от развитието на тежка, а дори и фатална инфекция.

Все още няма доказателства, че възрастното население е значително по-склонно да придобие коронавирус, отколкото по-младите хора. Но медицинските експерти казват, че ако хора над 60 години са заразени, то вероятността болестта да протича тежко и да бъде животозастрашаваща е по-голяма, дори ако общото им здравословно състояние е добро. По-възрастните, които имат и други придружаващи заболявания, са изложени на особено висок риск. Специалистите предполагат, че това може да се дължи на отслабването на имунната система с възрастта.

Защо възрастните хора са изложени на по-голям риск?

С напредването на възрастта, вероятността да имате хронични заболявания, значително се увеличава. Но това не е единствената причина, за възникнали усложнения. Колкото повече остарява човек, толкова имунната му система отслабва. Това го прави по-уязвим към инфекции, независимо от какъв тип са те. И всякакъв вид предизвикателства за тялото, може да нанесе по-големи вреди.

В най-рискова група попадат хората, които имат сърдечно-съдови проблеми, като все още не се знае защо е така. Това не означава, че инфекцията непременно причинява сърдечен удар, а че просто увеличава риска от възникване на усложнения.

Диабетиците, също попадат в рисковата група, при заразяване с коронавирус. Това може да бъде обяснено с факта, че диабетът подтиска имунната функция и затруднява борбата с вирусни инфекции.

Тежки и дори фатални усложнения могат да възникнат при възрастни хора с хронични респираторни заболявания, като астма и други белодробни болести.

мъж държи епруветка с коронавирус

Предпазни мерки за възрастните хора

Ако вие или член от семейството ви попада в уязвима група, най-добрата защита би била изолацията. Действията, които всеки, включително и възрастното население, трябва да предприемат, включват:

  • Добра лична хигиена, като се набляга на хубавото и често миене на ръцете с топла вода и сапун;
  • Избягване на местата, където има много хора, като обществен транспорт, магазини, заведения и т. н.;
  • Дезинфекция на общи помещения;
  • Здравословна и богата на витамини храна, както и често пиене на билкови чайове и вода;
  • Добавки, които съдържат С, D и цинк помагат за укрепване на имунната система, която играе важна роля, при борбата на тялото с вируси и инфекции.

Особено важно за възрастните хора е да не посещават и да не бъдат посещавани от приятели, или други членове на семейството, които имат съмнения за зараза с Covid-19. Ако имате близък или самите вие попадате в рискува група, задължително се запасете с повече храна и лекарства, така че да няма нужда да излизате често от вкъщи.

Как да помогнем на възрастните хора, за да ги предпазим от зараза с коронавирус?

Данните от направените проучвания в Китай показват, че при първите 44 000 пациенти, заразени с коронавирус, смъртността на тези, които са на възраст 80 или повече години е близо 15 %. Сред хората между 70 и 79 години е 8%. Затова трябва да се опитате максимално да предпазите населението, което е в рискова група. Ето и някои съвети, които може да следвате:

  • Стойте далеч от тях. За да ги предпазите максимално, първото и най-важно нещо е да не посещавате по-възрастните си роднини, дори и при най-малки съмнения, че може да сте заразени. Ако имате симптоми, като суха кашлица, температура и мускулна слабост, в никакъв случай не трябва да ходите при тях. Имайте предвид обаче, че дори да се чувствате добре и да нямате никакви сигнали за заболяването, ако сте били в контакт с много хора, може пак да носите заразата, без вие самите да знаете за това. И все пак, пълната изолация и самота може да доведе до отключване на други заболявания. Затова е важно по-старите хора да останат ангажирани и активни.
  • Ако сте напълно сигурни, че не сте заразени с коронавирус, сега е моментът да отделите време за вашето семейство и по-възрастните си баба и дядо.
  • Проверете консумативите. Някои възрастни хора може да се нуждаят от допълнителна помощ при пазаруване и за домакинската работа вкъщи. Опитайте се да им подсигурите всичко, което е необходимо.  В къщата трябва да има достатъчно запаси от храна и лекарства, които ще стигнат най-малко за две седмици, а може и повече.
  • Дръжте ги активни, дори по време на пандемия. Социалното дистанциране има голяма вероятност да повлияе на рутината по начини, които могат да засегнат жизнеността на възрастните хора. Поддържането на добри навици, включително достатъчно сън, здравословно хранене и леки упражнения, са изключително важни. Физическата активност може да бъде от полза при борба с вирусите. Освен това, помага за засилване на имунните функции на организма и има ментални и емоционални ползи. Възрастните хора могат да се чувстват по-позитивни, ако са ангажирани и останат активни. Дори само изправянето по няколко пъти на час и разходката вкъщи, са добри упражнения.

Дори ако сте млади и здрави и не се чувствате особено застрашени от коронавирус, не забравяйте, че играете важна роля за спиране на разпространението на вируса сред тези, които са по-уязвими. Пазете възрастните хора, защото те са ни ценни!