Как да се предпазим от комарите през лятото?

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

комар кацнал на човешка ръка
0

Когато започне летният сезон, едно от най-приятните събития, които чакат както възрастни, така и деца, е излет в провинцията. Толкова е хубаво най-накрая да си починете от праха на голям град някъде на брега на най-близкото езеро или на полянка в гората. И нищо не може да наруши тази хармония! Нищо освен едно. Комарите. Тези, в най-истинския смисъл на думата, кръвопийците обичат това място най-вече. Те могат да развалят уикенда ви, особено ако не сте се замисляли за средство против насекоми. Затова си струва да помислите за този проблем, преди да тръгнете на път.

Какво заплашва ухапванията от комари за човешкото здраве

Комарите са много разпространени по цялата планета. „Кулекс“ се счита за най-популярния тип - това са много малките, досадни „бръмчалки“, които срещаме сред природата, в градските паркове или дори в къщата. Размерите на този тип комари са доста различни. Усещането за ухапване почти винаги е доста забележимо поради специфичната форма на „хоботчето“, с което комарът пробива кожата ни. Но ако попадне по-малък комар, тогава е напълно възможно да не усетите ухапване, което вече е малко по-опасно.

Основната опасност, която представляват комарите, е инфекция на всяка болест. Всички сме чули за страшната болест, наречена малария. Но трябва да помним, че в повечето случаи на заразяване с това заболяване са виновни комари от рода Anofeles, които са доста редки в нашия район. Заболяванията, които е напълно възможно да стигнете до тук, са жълта треска, туларемия, енцефалит и други.

Какво трябва да знаете за комарите

Има мит, че големите комари определено са носители на болести, но всъщност абсолютно всички видове от тези насекоми могат да пренесат неразположения. Това е така, защото най-бързият начин да получите инфекция в човешкото тяло е чрез инжектиране и контакт с кръвта. Също така интересна подробност,  всъщност комарите не „инжектират“ заразена кръв в хората и инфекцията може просто да присъства на техния хобот. В противен случай комарът може да се зарази, което със сигурност би го убило. Но не забравяйте, че това са почти изолирани случаи и всъщност такива инфекции се срещат доста рядко. Но по-реалната вреда от комарите се проявява именно в ухапвания и дразнене на кожата, което от своя страна може значително да повлияе на вашето здраве под формата на алергии или кожни заболявания.

Прости решения за дома и вилата

Първото нещо, което идва на ум, когато трябва да осигурите защита от комари вътре в къщата, е мрежа против комари. Това е много ефективен начин да предотвратите навлизането на насекоми в къщата, защото от детството си помним такива устройства. Дори обикновеният тюл на врати или прозорци може да играе ролята на такава мрежа. Но ако говорим за прозорци, тогава разбира се, че ще бъде по-надеждно, ако има гъста мрежа, която добре предава въздух и слънчева светлина, но е непроходима за комарите.

Изборът на решетка е доста прост, тъй като има само няколко вида такива продукти и единствената съществена разлика между тях ще бъде само в методите на закрепване. Има мрежи от велкро, което е много удобно, ако се налага да го отстранявате от прозореца от време на време, има мрежа, която се закопчава с лепяща лента и т.н. Вече трябва да изберете това сами, като обърнете внимание на цената, качеството и нуждата от тези устройства.

 Има и специални спрейове, които се прилагат върху мрежата против комари, за да се подобри нивото на защита. Ясно е, че възможността комари да влязат в стаята е дори с мрежа против комари. Има доста малки видове комари, които могат да се промъкнат между мрежестите влакна и да влязат в стаята. Именно от такива случаи специален спрей може да спести, така че понякога може да бъде много полезен.