Какво представлява колагенът и за какво е полезен

Популярни

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

наргиле за пушене

6 често срещани грешки, които новаците допускат при ползване на наргиле

Всеки, който тепърва открива наргилето, допуска грешки при използването му.

жена пие хапчета с колаген
5

Физическата активност има благоприятен ефект върху човешкото тяло – увеличава се издръжливостта, силата и обемът на мускулната тъкан. Въпреки това не всички телесни тъкани са способни да издържат високо натоварване. Така че ставите, връзките и сухожилията се износват при по-интензивни силови тренировки. Това важи особено за професионални спортисти. Възможно ли е да се подобри състоянието на тъканите и да се предпазят от разрушителни промени? Да, ако приемате колаген за стави. Какво представлява и защо е толкова важен? Специалистите от онлайн магазин Ревита ще ни дадат малко разяснения.

Какво е колаген и за какво се използва

Това е сложен естествен протеин, който образува междуклетъчното пространство. Той обгражда почти всяка клетка в нашето тяло и е от съществено значение за поддържането на нормалното функциониране. Тялото го произвежда самостоятелно, но при интензивни натоварвания скоростта на синтез не е достатъчна, за да образува междуставната течност в необходимото количество. В резултат на това при липса на междуставна течност при натоварване ставите започват да се износват и увреждат. 

Тук на помощ идват добавките, които могат да бъдат течни, на прах или таблетки. В зависимост от вашите нужди и предпочитания, можете да изберете добър продукт от известни марки. На въпроса “Какъв да пия?”, най-добре да се консултирайте с лекар, който ще ви даде правилните насоки спрямо вашите нужди. Така ще прецени кой е най-подходящ за вас.

хапчета колаген

Защо тялото се нуждае от колаген

В превод от гръцки означава “лепило”. Като цяло това вещество действа като “лепило”, което свързва тъканите заедно. Значението и незаменимостта на този продукт в човешкото тяло е трудно да се надцени.

Основните функции, които колагенът изпълнява в тялото, са:

  • защита на ставите от разрушаване;
  • подобряване на външния вид на кожата;
  • забавяне на процесите на разрушаване на хрущялните тъкани;
  • укрепване и подобряване на външния вид на косата и ноктите;
  • подкрепа за мускулна маса;
  • повишена еластичност и тургор на кожата, кръвоносните съдове;
  • стимулиране на метаболизма;
  • минимизиране на токсичните ефекти върху черния дроб;
  • укрепване на органите на стомашно-чревния тракт.

Можете да разгледате различни мнения за колагена за стави, които ще ви насочат кой продукт да изберете. Пиенето на тази добавка ще ви помогне за правилното функциониране не само на ставите, но и за красив външен вид. Винаги съобразявайте дневната доза, описана от производителя на самия продукт.