Какво трябва да знаем, преди да купим климатик?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

да купим климатик
4.3

Искате да изберете точния климатик за Вашия дом? В следващите няколко абзаца ще разкрием кои са показателите, с които задължително трябва да се съобразите, ако искате покупката ви да е успешна.

Трябва да можете да отговорите  на всякакви въпроси, отнасящи се до параметрите на жилището, за което избирате климатик, преди да се запътите към магазина, от който ще купувате. Трябва да бъдете наясно с височината на жилището, неговата площ, каква е изолацията, типа строителство и изложението, дограмата и т.н. Ако се съобразите с тези условия, климатичната система ще функционира по-ефективно, а нейният живот ще бъде по-дълъг.

Основно климатиците са два типа - инверторни и конвенционални, като разликата е в компресора. Конвенционалните функционират на постоянни обороти, докато желаната температура в помещението бъде постигната, а след това изключват. Включват, когато уредът регистрира промяна в градусите. Това постоянно изключване и включване се отразява на сметките Ви за ток, които могат да бъдат по-високи с 20-40%, сравнено с употребата на инверторни климатици. Инверторните уреди работят на постоянни обороти, без да изключват, като това удължава техния живот и пести вашите средства.

Важно е да се съобразите с площта на помещението, когато купувате климатик. Не избирайте модел с по-ниска мощност, отколкото ви е необходима, иначе уредът ще работи постоянно на пълни обороти, стремейки се достигне зададените градуси. Не само, че сметката ви за ток ще нарасне по този начин, но и значително ще намалее живота на климатика. Разходите ви за електроенергия ще нараснат и ако мощността на климатика е по-висока от препоръчителното, защото тогава климатикът ще се включва и изключва прекалено често.

BTU e британска мерна единица, която обозначава мощността на климатичните системи. 1W = 3.412 BTU. За всеки кубичен метър от дадена стая са нужни 200 BTU. Каква мощност може да бъде достигната, се обуславя и от фактори като брой електроуреди и хора, обитаващи помещението. Препоръчително е уредът да надвишава с около 20-30% способностите за охлаждане, за да не се претоварва. Най-купувани на българския пазар са климатици с 9000 И 12 000 BTU. Първите са удачни за малки помещения като детски стаи.

Coefficient Of Performance (COP) и Energy Efficiency Ratio (EER) измерват ефективността на климатика - първият показател в режим на отопляване, а вторият - на охлаждане. С увеличаването на техните стойности се увеличава екосъобразността и енергийната ефективност. Най-високи са при климатици клас А, а най-ниски при клас G.

Обърнете внимание на шумоотдаването, когато избирате уред, особено за спални. Децибелите на добрите модели не прехвърлят 30 db. Конвенционалните климатици са по-шумни, защото работят на по-бързи обороти.

Професионалистите на Алимар Клима ще ви окажат съдействие, ако имате допълнителни въпроси по темата. Ще се погрижат за избора на правилния климатик за вашия дом, неговия монтаж и сервизна поддръжка.